5 mei? Je kunt maar beter ambtenaar worden als stagiair!

Door Dilesh Nandlal - 8 Mei 2014 14:05 - 7598 vertoningen

5 Mei, de dag van de vrijheid, een dag die in Nederland bekend staat als een nationale feestdag. Een dag waarop we vieren dat we in 1945 zijn bevrijd van de Duitse bezetting. Ondanks dat ambtenaren elk jaar op 5 mei vrij zijn was het voor duizenden studenten gewoon een maandag waarop ze stage moesten lopen. Dit kwam ze duur te staan...

Maandag waren duizenden stagiaires de dupe van een meningsverschil tussen Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en de Nederlandse Spoorwegen (NS). Is 5 mei nou wel of geen vrije dag? Bij het inchecken kwamen studenten erachter dat ze alleen met ‘korting’ konden reizen, alleen studenten met een weekendabonnement konden maandag gratis reizen. Bevrijdingsdag is een officiële feestdag maar geen verplichte vrije dag. Hoe zit dat?

Hogescholen en universiteiten zijn meestal op deze dag gesloten. Toch zijn er nog steeds duizenden studenten die stage lopen en voor het openbaar vervoer gewoon moeten betalen. Op Twitter waren er veel klachten naar de NS gericht. De NS schoof het echter door naar DUO. De NS reageerde als volgt op klachten die binnen kwamen ,,Bij NS is 5 mei géén feestdag, in tegenstelling tot DUO. Je kunt je tweet richten aan @SRP_Online”. Studenten Reisproduct Online (SRP) reageerde op alle Twitter klachten met de reactie ,,Bij DUO geldt Bevrijdingsdag als feestdag. Wij kunnen er niets anders van maken, helaas.”

DUO bepaalt niet de dagen waarop de ov-chipkaart geldig is. Deze zijn vastgelegd door het ministerie van onderwijs in samenspraak met de vervoersbedrijven. Het ministerie van onderwijs geeft aan dat, ondanks op de hoogte te zijn van de jaarlijkse wederkerende problemen, zij zich aansluiten op de algemene termijnenwet. In de algemene termijnenwet staan alle erkende feestdagen. Het gevolg: weekendkaarthouders mogen op 5 mei vrij reizen in tegenstelling tot de hardwerkende stagelopende weekkaarthouders.

Het ministerie van onderwijs geeft in een reactie aan Stageplaza aan volgend jaar niet af te wijken van de termijnenwet. Dus aan de studenten die volgend jaar stage moeten lopen: jullie zijn ‘vrij’ om je eigen ov-kaartje te betalen.