Verschillende arbeidsovereenkomsten stagiaires
Niet alleen voor de stagiaire komt er veel kijken bij het regelen van een stage. Ook voor het stagebedrijf zijn er zaken die in orde moeten zijn voor aanvang van de stage. Zo moet het stagebedrijf bijvoorbeeld het een en ander regelen met de belastingdienst. Maar wat zijn precies de mogelijkheden?
Stagiaires in dienstbetrekking
Als stagiaire werk je fulltime bij een bedrijf of organisatie. In dit geval ben je als stagiaire dan in echte of fictieve dienstbetrekking. Een echte dienstbetrekking houdt in dat de stagiaire zich enige tijd verplicht om arbeid te verrichten. Het stagebedrijf is hierbij verplicht loon (stagevergoeding) te betalen voor deze arbeid. Bij een fictieve dienstbetrekking is er geen sprake van een echte dienstbetrekking, maar voelt dit voor verschillende partijen wel zo aan. Het verschil tussen deze twee dienstbetrekkingen lijken nihil, maar toch zijn er wel degelijk verschillen voor het stagebedrijf.
Verschillen tussen stageovereenkomsten
Stagiaires die op basis van een arbeidsovereenkomst (echte dienstbetrekking) werken, zijn verzekerd voor alle werknemersverzekeringen. De werkgever moet dan premies werknemersverzekeringen berekenen. Als er geen arbeidsovereenkomst is (fictieve dienstbetrekking) zijn de stagiaires alleen verzekerd voor de Wajong en voor de Ziektewet. De werkgever hoeft dan in tegenstelling tot een echte dienstbetrekking geen premies werknemersverzekeringen te berekenen. Als aan bepaalde voorwaarden is voldaan, heeft de stagiaire ook recht op een uitkering. In beide gevallen moet er loonheffing worden ingehouden. Alleen als een stagiair de stagevergoeding niet zelf ontvangt, maar dit bedrag bijvoorbeeld naar school gaat, hoeft er geen loonheffingen ingehouden worden.
Voordelen voor stagiaire en stagebedrijf
Het is voor zowel de stagiaire als het stagebedrijf belangrijk om de verschillen te kennen. Zo is het handig om als stagiaire te weten of je wel volledig verzekerd bent. Ook voor het stagebedrijf is het een afwegingen die gemaakt moeten worden. Zo kan het in kosten schelen, wat voor de kleinere stagebedrijven misschien wel financiële voordelen kan opleveren.
Bron: Belastingdienst