Welkom op de Stageplaza wiki

Alles wat studenten en werkgevers moeten weten over stage lopen

Welkom bij de Stageplaza wiki. Stageplaza is er niet alleen om je aan de perfecte stage te helpen, maar ook om je informatie en tips over alles omtrent stage lopen te geven. Want ook als je eenmaal die stage hebt gevonden en binnen gehaald, komt er nog een hele hoop bij kijken.

Wat is stage lopen eigenlijk? Van sommige opleidingen is stage lopen een verplicht onderdeel, van andere opleidingen niet. Het idee achter stage lopen is studenten kennis laten maken met bedrijven en de praktijk. Door middel van een stage kan je erachter komen wat je met je studie wil. Bovendien is het een goede eerste kijk in het bedrijfsleven. Wil je meer weten over stage lopen? Met al je vragen over stage lopen kan je op onze wiki terecht!

Hoe kom je aan een stage?

Laten we bij het begin beginnen: je gaat een stage zoeken. Het is belangrijk om te weten naar wat voor stagesoort je op zoek bent. Je moet hierbij denken aan bijvoorbeeld een snuffelstage, meewerkstage of een afstudeerstage. Daarnaast is een belangrijke afweging die je moet maken. Waar ga ik stage lopen? Blijf ik met mijn stage in Nederland? Of kies ik voor een stage in het buitenland. Beiden hebben natuurlijk zo zijn voor- en nadelen. Als je weet wat voor stage je zoekt en waar, ben je toe aan de volgende stap: solliciteren.

Als je gaat solliciteren naar een stageplek moet je verschillende dingen doen. Als eerst moet je een stage CV schrijven. Dit is je persoonlijke visitekaartje. Hieraan kan een werkgever in één opslag zien of jij een geschikte kandidaat bent of niet. Zorg er dus voor dat je CV er goed en verzorgd uitziet. Stuur daarnaast je CV altijd als PDF bestand naar een mogelijk stagebedrijf. Op deze manier kan de lay-out van je CV niet verspringen waardoor je CV er anders uit komt te zien dan je ontworpen hebt. Bijgaand met je CV stuur je een sollicitatiebrief mee. In deze brief ga je in op waarom jij de stage moet krijgen. Bovendien kan je in je brief zaken uit je CV toelichten. Zorg er wel voor dat het geen exacte kopie van je CV wordt. De kunst is om je CV en je sollicitatiebrief op elkaar aan te sluiten zodat het samen één geheel vormt. Met je brief probeer je de werkgever over te halen jou te kiezen uit de geschikte kandidaten. Het doel van je CV en je sollicitatiebrief is uitgenodigd te worden voor een persoonlijk gesprek. Op deze manier kan je jezelf nog beter presenteren dan schriftelijk.

Als het bedrijf jou brief eruit pikt, word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Waarschijnlijk wordt dit je eerste sollicitatiegesprek bij een echt bedrijf. Dat is natuurlijk spannend. Maar met onze tips moet het helemaal goed komen. Je krijgt de stage die je wilt. Je werkgever geeft je een stagecontract. Lees dit contract goed door en kijk of alles erin staat. Zo kom je tijdens je stage niet voor verrassingen te staan. Vraag ook altijd naar de huisregels van het bedrijf, zo voorkom je problemen tijdens je stage. Wanneer alles is geregeld, kan je gaan beginnen. En voor je het weet is de stageperiode weer voorbij en ben je bezig met het stageverslag. Hierin doe je verslag van alles wat je tijdens je stage hebt gedaan en geleerd.

Na je stage

Na je stage is het misschien wel tijd voor een echte baan. De rol van Stageplaza houdt hier niet op. Naast het vinden van een stage kunnen we je ook helpen tijdens de eerste stappen van je verdere carrière. Via startersplaza.nl vind je verschillende uitdagende functies die passen bij jou als bijna afgestudeerde of als starter op de arbeidsmarkt.