Sollicitatiegesprek stage

Na het effect van je uiterst gemotiveerde sollicitatiebrief ben je uitgenodigd voor een stage sollicitatiegesprek. Je moet je altijd voorbereiden op het gesprek. Stem je kleding af op het soort bedrijf om een goede indruk achter te laten. Het is altijd beter om er netter uit te zien dan verwacht. Vergeet niet de naam van de persoon waarmee het stage sollicitatiegesprek is en ook belangrijk; wees op tijd. Ben je te laat, dan moet jij het bedrijf bellen om dit door te geven.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zoek van te voren informatie over het bedrijf op het internet. Verdiep je in de functie waarvoor jij op gesprek gaat en weet met wie je een gesprek hebt. Je kan van te voren vragen voor jezelf opschrijven waar je nog dingen over wilt weten. Zo weet je zeker dat je ze niet vergeet en alle informatie krijgt die je nodig hebt. Daarnaast is het belangrijk je goed voor te bereiden op vragen die gesteld kunnen worden tijdens het sollicitatiegesprek.

Jij of u?

Sommige selecteurs hebben de neiging om sollicitanten te tutoyeren (oftewel: iemand aanspreken met 'je'), vooral als de sollicitant jonger of ongeveer even oud is. Veel mensen stellen zich ook voor met hun voornaam: 'Hallo, ik ben Jan Jansen'. Je moet je niet laten verwarren door 'je' te zeggen tegen de selecteur, tenzij deze aangeeft dat je geen ‘u’ hoeft te zeggen. Bij twijfel kan dit worden gevraagd.

Vragen stage sollicitatiegesprek

Er zijn veel vragen voorbeeldvragen voor een stage sollicitatie gesprek waarop je jezelf kunt voorbereiden. Soms worden er ook wat lastiger vragen gesteld waarin een situatie of een probleem wordt geschetst. Dit soort vragen beginnen vaak met 'Wat zou je doen als ...' en 'Stel je voor dat ...'. Jij moet je dan afvragen hoe je zou reageren op die situatie, of hoe je het probleem zou oplossen. Raak niet in paniek. Denk rustig na en overweeg daarbij de belangen van de betrokken personen (de student, de klant, de collega, de chef) en die van het stagebedrijf. Deze belangen kunnen ook worden verteld. Kom daarna met mogelijke reacties, oplossingen, alternatieven en de mogelijke gevolgen.

Vragen die voor kunnen komen:

 • Noem eens drie sterke en drie zwakke punten van jezelf?
 • Waarom wil je bij ons bedrijf stage lopen?
 • Wat vind je aantrekkelijk aan de stageplek die wij bieden?
 • Wat wil je leren?
 • Wat heb je van je fouten geleerd?
 • Waarom moeten we jou aannemen voor deze functie?
 • Kun je een voorbeeld geven….? Dit is meestal een vraag die gesteld wordt waarin een bevestiging gezocht wordt van iets wat je in je stage sollicitatiebrief genoemd hebt.

Bovenstaande vragen worden doorgaans gesteld tijdens een stage sollicitatiegesprek. Sommige bedrijven hanteren echter een andere stage sollicitatieprocedure. Als je bij Google of de US Bank gaat solliciteren kunnen er nog wel eens bizarre sollicitatievragen gesteld worden.

Wat neem je mee naar het stage sollicitatiegesprek?

Een aantal dingen moet je altijd bij je hebben als je naar een stage sollicitatiegesprek gaat:

 1. Jouw sollicitatiebrief en CV.
 2. De desbetreffende vacature.
 3. Waar nodig je portfolio of ander relevant materiaal.
 4. Het adres en telefoonnummer.
 5. De naam van diegene met wie je het gesprek hebt.
 6. Vragen die je kunt stellen in het gesprek.

 

Wat doe je aan?

Bij een stage sollicitatiegesprek ga je netjes gekleed. Een spijkerbroek en sneakers zijn logischerwijs geen goed idee. Zorg ervoor dat je er goed uit ziet, maar je niet opgelaten voelt in je kleding. Ben je onzeker over je kleding dan zal je dit ook uitstralen, dat werkt in jouw nadeel. Voor de juiste kleding kun je ook even kijken op de website van het betreffende bedrijf, is het een formeel bedrijf, dan kleed je je formeler dan bijvoorbeeld bij een informeel creatief bedrijf

Het stage sollicitatiegesprek

Zorg dat je tien minuten voor tijd aanwezig bent. Bij binnenkomst geef je degene met wie je een gesprek hebt een stevige handdruk en stel je jezelf voor. Daarbij kijk je die persoon aan. Neem tijdens je stage sollicitatiegesprek een lichaamshouding aan die belangstelling uitstraalt, probeer zo te gaan zitten dat je woorden kunt benadrukken met handgebaren. Door in het begin van je gesprek recht en open te gaan zitten kom je zelfverzekerd over (je armen over elkaar slaan is een gesloten houding). Als je onderuit hangt, of in je stoel leunt, komt dit ongeïnteresseerd over.