Solliciteren

Als je eenmaal de perfecte stageplaats hebt gevonden, moet je deze nog zien binnen te halen. Hier start het sollicitatieproces. Waarschijnlijk is het de eerste keer dat je gaat solliciteren bij een professioneel bedrijf. Dit is natuurlijk heel spannend. Maar met de tips van Stageplaza ben jij op iedere sollicitatie voorbereid.

Cv en motivatie

Voordat je kan beginnen met solliciteren moet je zorgen dat je curriculum vitae in orde is, doorgaans ook wel je cv genoemd. In principe is je cv je persoonlijke visitekaartje. Dit is het eerste wat een potentieel stagebedrijf van je krijgt te zien dus zorg er dan ook voor dat dit er netjes en foutloos uitziet. Hoe je je cv het beste kan opstellen en wat er wel en niet in moet lees je later.

Als je gaat solliciteren stuur je naast je cv stuur je ook een sollicitatiebrief naar een bedrijf. In je sollicitatiebrief laat je duidelijk naar voren komen waarom je juist op deze vacature bij dit bedrijf solliciteert. Natuurlijk zal er overlap tussen je cv en je motivatiebrief zijn, maar probeer niet twee keer exact hetzelfde te vertellen. Zet in je motivatiebrieg wie je bent, wat je doet en het aller belangrijkst waarom je deze stage wil en waarom je geschikt bent voor de functie.

Aan de hand van je cv en je sollicitatiebrief en ongetwijfeld online research bepaalt het bedrijf of jij een geschikte kandidaat voor de stage bent. Als dit het geval is, zal je uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Dit kan nog best spannend zijn. Wat trek je aan? Wat neem je mee? Allemaal vragen die wij in de stage wiki een antwoord op hebben.

Open sollicitatie

Het kan ook zo zijn dat je het perfecte stagebedrijf hebt gevonden maar zij (op dat moment) geen stage aanbieden. Je kan dan een open sollicitatie sturen. In dit geval stuur je ‘ongevraagd’ een motivatiebrief en je cv op. Bij een open sollicitatie is het nog belangrijker dat je benadrukt waarom juist dat bedrijf zo interessant voor je is. Probeer de raakvlakken tussen jouw kennis en interesses te vinden en zorg dat je ze weet te overtuigen. Er is immers geen vacature waar je op solliciteert dus dan zal je op een andere manier de aandacht moeten trekken en het bedrijf laten zien dat ze wel een stagiair voor die stageperiode aan moeten nemen. En dit stagiair dat ben jij!