Werkgevers Plaats vacature
Navigatie

Solliciteren

Als je eenmaal de perfecte stageplaats hebt gevonden, moet je deze nog zien binnen te halen. Hier start het sollicitatieproces. Waarschijnlijk is het de eerste keer dat je gaat solliciteren bij een professioneel bedrijf. Dit is natuurlijk heel spannend. Maar met de tips van Stageplaza ben jij op iedere sollicitatie voorbereid.

CV en motivatie

Als eerst moet je een goed curriculum vitae, ook wel CV, hebben. Je CV is je persoonlijke visitekaartje. Dit is waar het stagebedrijf als eerst naar kijkt. Hoe je je CV het best kan schrijven lees je verderop.

Naast je CV stuur je ook een sollicitatiebrief op. In je sollicitatiebrief heb je de mogelijkheid bepaalde zaken toe te lichten die je al kort in je CV hebt vermeld. Zo vertel je wie je bent, wat je doet en het aller belangrijkst waarom je deze stage wil en waarom je geschikt bent.

Aan de hand van je CV en je sollicitatiebrief bepaalt het bedrijf of jij een geschikte kandidaat voor de stage bent. Als dit het geval is, word je uitgenodigd voor het sollicitatiegesprek. Heel spannend allemaal natuurlijk. Wat trek je aan? Wat neem je mee? Allemaal vragen waar wij in de wiki een antwoord voor je op hebben.

Open sollicitatie

Het kan ook zo zijn dat je het perfecte stagebedrijf hebt gevonden maar zij (op dat moment) geen stage aanbieden. Je kan dan een open sollicitatie doen. In dit geval stuur je ‘ongevraagd’ een motivatiebrief en je CV op. Let erop dat je duidelijk vermeld waarom je zo graag bij het bedrijf stage wil lopen en wat je voor ze kan betekenen. Er is immers geen functie waar je op solliciteert.