Open sollicitatie

Als sinds je jong bent droom je van dit bedrijf, maar helaas er is op het moment dat jij gaat zoeken geen stagevacature. Je kan dan kiezen voor een open sollicitatie. Bij elk bedrijf kan je een open sollicitatie sturen. Of je van dit bedrijf van jongs af aan droomt of niet. Ook bij bedrijven die op het moment dat jij gaat zoeken naar een stage je aandacht trekken kan je open solliciteren.

Een open sollicitatie betekent eigenlijk dat je ‘ongevraagd’ solliciteert. Er is geen advertentie of vacature door het bedrijf zelf geplaatst, maar vanuit jou wordt er contact met het bedrijf gezocht.

Veel mensen zeggen dat een open sollicitatie geen zin heeft. Het bedrijf is helemaal niet op zoek naar een stagiair. Dit hoeft niet altijd waar te zijn. Als je een open sollicitatie goed aanpakt kan het juist heel goed werken. Natuurlijk blijft het altijd makkelijker om op een stagevacature te reageren, maar wie niet waagt, wie niet wint.

Open sollicitatiebrief

Hoe schrijf je een open sollicitatiebrief? Als je open sollicitatie gaat versturen vereist dat een iets andere brief dan bij een sollicitatie op een vacature. Je hebt immers geen vacature en functie waar je naar kan refereren. Maar verder zijn de verschillen niet groot. De brief moet nog steeds verzorgd, zonder taalfouten en prettig leesbaar zijn. Maar omdat je minder houvast hebt aan een vacature moet je brief vooral duidelijk zijn. Het is belangrijk om de volgende punten duidelijk in je brief naar voren te laten komen:

  • Wie ben je, wat kun je
  • Welke functie ambieer je
  • Wat is je motiviatie voor deze functie/het werk
  • Waarom heb je voor dit bedrijf gekozen

Bij een open sollicitatiebrief is het slim om een week nadat je de brief hebt verstuurd het bedrijf te bellen. Op die manier zorg je ervoor dat je je brief onder de aandacht brengt en deze niet op de grote stapel komt. Je brief heeft voor het bedrijf immers geen prioriteit. Zij zijn niet specifiek op zoek naar een stagiair.

Aan wie richt je je brief?

Lastig bij een open sollicitatie is aan wie je je sollicitatiebrief moet richten. Je kunt je brief richten aan de HR-afdeling. Maar wat slimmer is, is om te bellen naar het bedrijf en te vertellen dat je een stage zoekt en interesse hebt om die te lopen bij dit bedrijf. Misschien noemt de persoon die je aan de telefoon hebt een naam. Aan deze persoon kun je je brief dan richten.