Stageproblemen

Het is mogelijk dat je na een paar weken weet dat je om een of ander reden niet meer met de stage verder wilt gaan. Stop dan niet meteen. Praat eerst met je vrienden, collega's en met je praktijkbegeleider, voordat je een besluit neemt. Er zullen wellicht consequenties zijn voor je opleiding na het stoppen van de stage. Mogelijk duurt je opleiding uiteindelijk langer, maar misschien kan je overstappen naar een stagebedrijf met een opdracht die je beter ligt.

Klachten over stage

Wanneer je echt niet gelukkig bent op je stage of blij met de werkzaamheden die je moet doen, blijf dan niet zitten met de houding ‘ik zit dit nog wel even uit’. Een stage kan erg leerzaam zijn en wellicht loop je iets uit wanneer je van stage verandert, maar dit is beter dan een half jaar je tijd verdoen bij een stage waar je niets, of niet hetgeen waar jij interesse in hebt, leert. Besluit je te stoppen dan moet je dit schriftelijk laten weten aan je opleiding en aan het stagebedrijf.

Het kan natuurlijk ook andersom; dat het stagebedrijf je stage beëindigt! Wat dan? Ben je het niet met het besluit eens, kijk dan hoe het is geregeld in het schoolreglement.

Uiteraard kan je met dat soort vragen bij je stagebegeleider terecht. Als jij bij de examencommissie bezwaar wilt aantekenen tegen de voortijdige beëindiging van je stage, zorg dan dat je duidelijke argumenten gebruikt. Wanneer je bezwaar wordt afgewezen kan je nog altijd in hoger beroep gaan bij de Commissie van Beroep. Zorg echter dat je dat zelf tijdig aangeeft en dat het beroepschrift binnen drie werkdagen ingediend is, nadat je bezwaar is afgewezen. Mocht je er nou niet zelf uit kunnen komen dan zijn er altijd nog instanties die willen bemiddelen. Je hebt namelijk het JOB voor het MBO-onderwijs en de LSVb voor het Hoger Onderwijs.

Ongewenste intimiteiten

Het kan ook zo zijn dat je te maken krijgt met ongewenste intimiteiten. Heb jij het idee dat er sprake is van discriminatie, seksuele intimidatie of pesten? Ga dan naar iemand toe om dit te melden. Wat je het best kunt doen en naar wie je moet gaan lees je verder in de wiki.

Zijn jouw stageproblemen zodanig dat de wet wordt overtreden? Bijvoorbeeld door discriminatie of seksuele intimidatie? Ga dan direct naar je stagebegeleider en/of praktijkbegeleider en geef dat aan. Wil je dat liever niet, neem dan iemand anders in vertrouwen. Dit zijn namelijk zaken die niet binnen een bedrijf horen voor te komen. Als je bij een groot bedrijf stage loopt is er bijna altijd wel een vertrouwenspersoon. Hij of zij kan je helpen de problemen op te lossen. Blijf er in ieder geval niet mee zitten.