Pesten

Bij pesten op stage gaat het niet om vervelende grap of opmerking die een keer is gemaakt. Het kan voorkomen dat er een vorm van pesten plaatsvindt op je werk of stage. Het kan zijn dat dit expres gebeurt maar het komt ook voor dat dit onbewust gebeurt. Wat voor de één pijnlijk kan zijn, kan voor de ander niks voorstellen. Zorg er daarom voor wanneer iets je raakt dat je dit bespreekbaar maakt. Vormen van pesten kunnen bijvoorbeeld zijn: vervelende opmerkingen, beledigingen, schelden, negeren en vervelende gebaren maken.

Pesten gaat ten koste van de werksfeer maar ook ten koste van jezelf. Denk hierbij aan hoofdpijn en misschien zelf slaapproblemen. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat je niet met plezier naar je stage gaat of zelf helemaal niet meer wil. Word je gepest door mede-stagiairs, collega’s of je stagebegeleider? Je kan erover praten met iemand binnen het bedrijf die je vertrouwt of je praat er over met je begeleider/vertrouwenspersoon vanuit school of met een ouder of verzorger. 

Kom je er op je stage niet uit dan kun je bij een aantal organisaties terecht voor hulp. Het Jurdisch Loket informeert je over rechtshulp bij dit soort problemen. Je kan ook terecht bij de Inspectie SZW of het College voor de Rechten van de Mens.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat je je veilig en goed voelt op je stage dus wanneer dit niet helemaal het geval is praat er dan over met iemand zodat je stage een leerzame en leuke periode is waar je goede herinneringen aan overhoudt.