Stage lopen

Wanneer het stagebedrijf jou heeft aangenomen zullen er een aantal zaken geregeld moeten worden. Er zijn eisen vanuit school waar je stagebedrijf aan moet voldoen en er zijn eisen vanuit het stagebedrijf waar jij als stagiair aan moet voldoen. Deze afspraken liggen vast in het stagecontract die door alle partijen ondertekend moeten worden. Omdat er dus meerdere partijen zijn die eisen stellen, zijn er ook meerdere contracten ondertekend moeten worden. Het stagecontract van het bedrijf, deze wordt ondertekend door jou als student en het bedrijf, let er goed op dat hier geen conflicterende clausules in staan waar je eventueel problemen mee kan krijgen. Heb je je handtekening onder dit contract gezet, dan ga je voor een bepaalde periode de voorwaarden aan die in het contract worden benoemd. Naast het contract vanuit het bedrijf teken je ook nog een stagecontract vanuit school. Dit tweede contract zal ondertekend worden door de stagecoördinator/stagebegeleider van school, de stagebegeleider van je stagebedrijf en door jou. Lees beide overeenkomsten goed door en zorg dat dit bij alle partijen duidelijk is.

Regels en contract

Zowel jij, als het bedrijf waar je stage gaat lopen moeten zich aan een aantal regels houden. Tijdens het stage lopen zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden om eventuele conflicten te voorkomen.

Zorg ervoor dat je goed wordt ingewerkt. Dit is heel belangrijk, op die manier weet je precies wat je moet doen en wat het bedrijf van jou verwacht. Bovendien scheelt het een hoop tijd tijdens het werken als je van te voren precies weet wat je taken zijn. Het is verstandig om een planning te maken samen met je stagebegeleider die je vervolgens zelf verder uit kan werken. Hierdoor kan je deadlines stellen of juist vooruit werken als je klaar bent met een opdracht. Wat je stagebegeleider verder voor je kan doen kan je vinden onder stagebegeleiding.

Het is belangrijk dat je je tijdens de stage aan de huisregels van het bedrijf houdt. Deze zullen waarschijnlijk staan beschreven in een inwerkmap of presentatie. Lees deze goed door zodat je weet wat wel en niet mag. Een tip vanuit ons en iets wat zeker vanuit school wordt gewaardeerd, houd een logboek bij. Dit is makkelijk voor jezelf, school en het bedrijf. Zo weet je aan het eind van je stage precies wat je wanneer hebt gedaan. Op die manier wordt het schrijven van een stageverslag en refelectieverslag ook een stuk eenvoudiger. Bovendien kan jouw logboek een volgende stagiair helpen bij het plannen van zijn of haar taken.