Overgang bachelor master moet duidelijker
Gisteren, bij de opening van het academische jaar aan de Universiteit van Amsterdam, zei minister Plasterk (Onderwijs) dat er een strikter onderscheid moet komen tussen de bachelor- en de masterfase van universitaire studies. Dit zou studenten meer motiveren om beter na te denken over het tweede deel van hun opleiding.
Bezint eer gij begint
Vandaag de dag stromen bijna alle universitaire studenten na hun bachelorfase door naar de masterfase. De minister vindt dit op zich geen verkeerde zaak, hij wil echter wel dat studenten op het moment van de afronding van de bachelor beter nadenken over wat zij willen. "Nu is er sprake van een zachte knip. Je merkt het als student nauwelijks als je van het een op het ander overgaat. Ik wil dat dit een merkbare overgang wordt, een punt waar je als student nadenkt over je toekomst", aldus Plasterk.
Einde doorstroom
Universiteiten mogen zelf bepalen wie zij toelaten tot welke master. Iedere bachelorstudent moet echter wel toegelaten worden tot tenminste één master, de doorstroommaster. Hoewel het niet Plasterks intentie is om deze regeling af te schaffen, wil hij wel dat de bachelorfase een afgesloten geheel wordt. Dit heeft tot gevolg dat studenten niet meer aan een master kunnen beginnen alvorens de bachelor afgerond te hebben.
Slecht plan
De Landelijke Studenten Vakbond LSVB ziet niets in dit idee. "Het zal leiden tot studievertraging", zegt voorzitter Lisa Westerveld. "Bovendien vereist een master lang niet altijd alle kennis die je in de bachelor opdoet. Je niveau is belangrijker dan de vraag of je alle studiepunten hebt gehaald."
Bron: Volkskrant.nl