Boeiend marktonderzoek voor dit bedrijf, de grootste beroepsvereniging van Loopbaanprofessionals en Jobcoaches, locatie Rotterdam

Wil je graag meer zien? Log in of schrijf je in.
Onderzoeker/Adviseur
  • Wanneer
    Ingetrokken 18 - 26 weken 28 - 32 uur per week
  • Opleidingsniveaus
    HBO-Bachelor HBO-Master
  • Stagesoorten
    Afstudeerstage
  • Salaris
    € 450 per maand
    € 500,- budget voor persoonlijke ontwikkeling
Taakomschrijving

Dit bedrijf is de beroepsvereniging van loopbaanprofessionals en jobcoaches. Met 3.800 leden is het de grootste beroepsvereniging van loopbaanprofessionals in Nederland en de op twee-na-grootste wereldwijd. De missie van dit bedrijf is om bij te dragen aan een Leven Lang Ontwikkelen voor werkend Nederland, vanuit het perspectief van zowel dit bedrijf leden, medewerkers, werkgevers als beleidsbepalers in Nederland.

Sparringpartner voor beleidsbepalers

Zij werkt nauw samen met de Ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Datzelfde geldt voor organisaties als UWV, SBB, VNG, OVAL, kennisorganisaties en overige partijen die de transformatie op het gebied loopbanen in ontwikkeling vormgeven. Dat maakt dit bedrijf tot relevante gesprekspartner voor arbeidsmarkttransitie, duurzame participatie en loopbanen in ontwikkeling.

Ook is dit bedrijf internationaal actief: als board member van de overkoepelende IAEVG en als partner in Europese loopbaanprojecten als spreker op internationale vakcongressen.\ \ Kwaliteitskeurmerk

Dit erkende kwaliteitskeurmerk is toegankelijk voor alle hooggekwalificeerde loopbaanprofessionals die hun vakbekwaamheid zichtbaar willen maken.  Voor zowel dit bedrijf-leden als niet leden is het mogelijk om zich te laten certificeren conform de richtlijnen van het keurmerk Register Loopbaanprofessional. Daarnaast kent dit bedrijf een keurmerk voor jobcoaches die hun erkenning willen halen. Ook zijn in 2022 door dit bedrijf 9 opleidingsinstituten erkend op het gebied van loopbaanmanagement en jobcoaching.

Kennisinstituut

Om de kennis van leden op peil te houden en te ontwikkelen, is dit bedrijf zeer actief. Denk aan zaken als:

  • De digitale kennisbank dit bedrijf Academy bevat ontelbare e-learnings, boeken, artikelen, films/video’s en biedt een platform voor seminars en webinars gehost door leden en andere experts.

  • Kennisplatforms: dit bedrijf jaarcongres, evenals 75 kennissessies en -bijeenkomsten per jaar

  • Vakblad LoopbaanVisie, nieuwsbrieven

  • Ruim 50 kwaliteitskringen voor kennisdeling en intervisie

  • dit bedrijf-leerstoel Strategisch Human Resource Management aan de Open Universiteit.

De aanleiding/uitdaging van de opdracht

dit bedrijf laat haar toegevoegde waarde als kennisinstituut, mede-beleidsbepaler en als kwaliteitsborger voor de leden, voor bestuurlijk Nederland en voor de publieke sector duidelijk zien. Deze wordt ook (h)erkend door de markt.

Echter, ruim 63% van alle werkenden zijn actief in de private sector, dat gaat om 6 à 6,2 miljoen werkenden. Zo’n 85%[1] daarvan werkt in Multinationals, Grootbedrijf, Groot MKB en Middelgroot MKB. Dat gaat in totaal om 27.000 bedrijven.

In de private sector hebben in 2021 circa 1,1 miljoen mensen meegedaan in een vorm van Leven Lang Leren, dat is (slechts) 18% van alle medewerkers in deze sector. Wat heeft de resterende 82% gedaan? Wat zegt dit over de kwaliteit en ontwikkelpotentieel van de overige 5,1 miljoen medewerkers in de private sector?

Een kort onderzoek bij deze doelgroep (onder 8 CHRO’s en HR Managers) in 2021 liet zien dan de naamsbekendheid van dit bedrijf laag is, circa 20%. Ook zagen deze werkgevers nauwelijks de toegevoegde waarde van dit bedrijf voor haar medewerkers, hooguit als mede-selectievariabele bij het samenstellen van hun coachingspool.  

[1] Bron: CBS/Statline Q2 2022

Werkzaamheden

Dat er nog een markt te winnen is voor dit bedrijf, lijkt evident. De hoofdvraag van deze stageopdracht is dan ook wat er nodig is om de bekendheid en toegevoegde waarde van dit bedrijf in de private sector dusdanig te versterken dat er hoofdzakelijk dit bedrijf gecertificeerde coaches ingezet worden?

Hieruit volgt een aantal deelvragen:

  • Wat zijn de kenmerken (kwantitatief/kwalitatief) van de private sector en wat zijn de leidende organisaties binnen corporates, groot MKB en middelgroot MKB?

  • Welke trends/ontwikkelingen zijn te definiëren als het gaat om LLO, Loopbaan- en jobcoaching? Oftewel, waar liggen kansen voor dit bedrijf om op in te spelen met producten/diensten?

  • Welke behoeften en zorgen heeft HR op het vlak van arbeidsmarkttransities, loopbaanontwikkeling, verzuim- en verloopproblematiek?

  • In welke netwerken moet dit bedrijf vertegenwoordigd zijn om meer bekendheid en invloed te hebben?

  • Is loopbaan- en jobcoaching onderdeel van het HR instrumentarium?

  • Zijn HR-management bekend met dit bedrijf en zo ja, wat zien ze als toegevoegde waarde?

  • Zijn (interne) coaches of de mensen in een coachpool dit bedrijf gecertificeerd? Zo nee, wat zijn dan de selectiecriteria?

  • Wat zou dit bedrijf meer of anders kunnen/moeten doen om dit bedrijf hèt selectiecriterium voor coachselectie te laten zijn?

  • Welke (voortrekkers)rol kan dit bedrijf spelen bij oplossingsrichtingen, beleid, kennis, kunde, capaciteit en aan producten/diensten?

Het resultaat

Het resultaat is om het bestuur, de commissie marktontwikkeling en de afdelingen marketing/communicatie een plan van aanpak te bieden om een hoge bekendheid (meer dan 80%) bij 50 leidende bedrijven binnen 2 jaar te realiseren, die ervoor zorgt dat deze bedrijven kiezen voor dit bedrijf gecertificeerde loopbaanprofessionals en jobcoaches.

Dit plan van aanpak omvat minimaal het volgende:

  • Het landschap van de private sector op hoofdlijnen presenteren

  • De trends/ontwikkelingen duiden die dit bedrijf helpen om producten/diensten/beleid te ontwikkelen waarmee de toegevoegde waarde voor de private sector sterk stijgt.

  • De netwerken en samenwerkingen benoemen die nodig zijn om de hoofdvraag te realiseren.

  • De 50 bedrijven die dit bedrijf moet overtuigen om hoofdzakelijk dit bedrijf gecertificeerde loopbaanprofessionals in te zetten voor hun human capital. We zoeken de eindverantwoordelijke(n), contactgegevens en aanknopingspunten per bedrijf.

Gewenste profiel

We zoeken hiervoor een proactieve, daadkrachtige en mensgerichte student die in de periode februari tot juni 2023 deze uitdagende afstudeeropdracht voor dit bedrijf uitwerkt. Je (dagelijkse) begeleider is een lid van de commissie marktontwikkeling. We hebben het idee dat een student voldoet aan het volgende profiel:

  • Minimaal HBO-niveau, in de richting Management/Economie & Recht, Human Resource Development of Marketing & Communicatie

  • Kennis van het uitvoeren van gedegen marktonderzoek, kennis van strategische marketingmodellen

  • Affiniteit met loopbaanontwikkeling en stakeholder management

  • Opzetten van interviewscripts, uitvoeren van interviews met directies en HR management/advies

  • Opzetten van online enquetes, uitvoeren en verwerken van enquete-data

Doorvertalen van marktdata naar trends/ontwikkelingen en advies kunnen geven voor een MT/Bestuur

Wat bieden wij

Je wordt zichtbaar bij mensen die je toekomstige werkgever kunnen zijn. Door dit onderzoek en door het advies wat je geeft, krijg je in korte tijd veel kennis over Human Resource development, leer je inhoudelijk veel over loopbaan- en jobcoaching.

Wil je graag meer zien? Log in of schrijf je in.

Bedrijfsprofiel

  • Onderwijs / Training / Wetenschap
  • Groot (250+)
  • Rotterdam, Nederland