“Begeisterung” belangrijk voor studenten

Door Lieke ten Voorde - 24 Februari 2006 18:11 - 1976 vertoningen

Staatssecretaris Rutte vindt dat studenten veel ervaring moeten opdoen tijdens hun studie. "Het gaat niet alleen om goede cijfers, vooral de extra dingen die je tijdens je studie doet vinden bedrijven belangrijk." Dit zei hij bij de opening van Hét Careerevent en Dé Masterbeurs.

Hét Careerevent en Dé Masterbeurs is speciaal voor (bijna) afgestudeerden en hbo- en wo-bachelors. Deze jaarlijkse beurs in de Jaarbeurs Utrecht vond vrijdag en zaterdag 10 en 11 februari plaats. De beurs werd vrijdag geopend door staatssecretaris Mark Rutte van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Staatssecretaris Rutte vindt de beurs een goed initiatief voor de oriëntatie op de loopbaan. "Studenten moeten veel praten met mensen uit het bedrijfsleven en uit hun eigen omgeving," aldus de staatssecretaris. "Er moet een balans gevonden worden tussen het hoofd volgen en doen wat je hart ingeeft." Toch zegt je opleidingskeuze niet direct iets over de toekomstige baan. Zelf heeft Mark Rutte bijvoorbeeld geschiedenis gestudeerd en is uiteindelijk bij Unilever in het bedrijfsleven terecht gekomen.

De staatssecretaris had ook enkele tips voor studenten die voor de keuze van een masteropleiding staan. Ten eerste is het verstandig de masteropleiding goed te laten aansluiten op de vooropleiding. Ten tweede moet de student zich niet alleen richten op de studie, maar ook naast de studie actief zijn. "Ik begrijp dat studenten een bijbaantje nodig hebben om de studie te bekostigen, maar juist vrijwillige bestuursfuncties zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling en ervaring."

"Het gaat niet alleen om goede cijfers, vooral de extra dingen die je tijdens je studie doet vinden bedrijven belangrijk." Maar alleen een bestuursfunctie is nog niet genoeg. "Welke moeilijke situaties je hebt meegemaakt in het bestuur, en vooral hoe je je daaruit hebt gered, daar gaat het om," vindt de staatssecretaris.

Volgens Mark Rutte kan Nederland een grote concurrent worden voor landen als Japan. "Doordat wij creatiever, handiger en slimmer zijn, kunnen wij met Nederland aan de top komen." Als voorbeeld noemt hij een hotel in Bejing waar alleen maar stagiaires werken. "De Nederlandse studenten lossen hier problemen op die andere studenten niet op kunnen lossen." Ook enthousiasme is een belangrijke factor. De staatssecretaris noemt dit 'begeisterung'.

Rutte vindt dat recruiters tijdens de personeelswerving geen kopie van zichzelf moeten aannemen. "Veel verschillende culturen zorgen namelijk voor meer creativiteit binnen het bedrijf."

Rutte benadrukt dat studenten veel ervaring moeten opdoen tijdens de studie zodat ze een goed cv ontwikkelen. "Studenten moeten bij de keuzes die ze maken niet alleen hun hoofd volgen maar ook hun gevoel."