Dress to Impress

Door Lieke ten Voorde - 24 Februari 2006 18:11 - 1779 vertoningen

Stage lopen? Wat moet je dragen tijdens een stagegesprek of op je eerste stagedag? Hoe maak je een goede indruk op je gesprekspartner? Kortom: hoe krijg je die felbegeerde stage?

Tijdens een sollicitatiegesprek zijn kennis en kunde nog steeds de belangrijkste kwaliteiten. Toch telt je presentatie en uitstraling steeds meer mee. Bereid je goed voor op het gesprek. Niet alleen de inhoudelijke aspecten van het bedrijf, maar ook de bedrijfscultuur speelt hierin een grote rol. Lees je goed in de etiquette van het bedrijf in.

Bepaal vooraf hoe je wilt overkomen en pas je kleding hierop aan. Een algemene regel is dat je niet snel 'overdressed' bent. Als je bij een bedrijf solliciteert waar niemand een stropdas draagt, is het niet erg om bij je sollicitatie wel een stropdas te dragen. Andersom kan het wel storend zijn. Als iedereen in het bedrijf een pak draagt en jij komt bij je gesprek in een spijkerbroek met een trui maak je geen goede eerste indruk.

Probeer er tijdens een sollicitatie altijd tien procent beter uit te zien dan je gesprekspartner. In een zeer formele bedrijfscultuur kan dit door kleine dingen als sieraden, manchetknopen of mooie schoenen. Bij een informele bedrijfscultuur bereik je die tien procent met een stropdas of een nette rok. Het gaat erom dat je gesprekspartner respect voor je heeft.

Kijk voordat je naar je gesprek gaat in de spiegel en bedenk of je gesprekspartner iets van je zou aannemen. Ben je tevreden? Veel succes!

Klik hier voor meer tips over solliciteren.