Ook studiebeurs in het buitenland

Door Lieke ten Voorde - 24 Februari 2006 18:11 - 1213 vertoningen

Nederlandse studenten die gaan stage lopen of studeren in het buitenland kunnen vanaf september 2007 een studiebeurs meekrijgen. Je hoeft dan niet meer ingeschreven te staan bij een Nederlandse hogeschool of universiteit.

Stage lopen in het buitenland was al mogelijk met behoud van je studiefinanciering. Je kon ook al een aantal vakken volgen in het buitenland. Maar nu is het dus ook mogelijk om een volledige opleiding te volgen. Deze regeling geldt nu alleen nog voor landen binnen Europa die deelnemen aan het zogeheten Bologna-proces.

Nederlanders die permanent in het buitenland verblijven kunnen geen aanspraak maken op de nieuwe regeling. Je kunt alleen gebruik maken van het behoud van studiefinanciering als je in de zes jaar voor de aanvraag minimaal drie jaar in Nederland hebt gewoond. Ook zonder Nederlands paspoort kun je een beurs krijgen, maar dan moet je wel minimaal vijf jaar in Nederland wonen.

Studentenbonden ISO en LSVb zijn tevreden dat de regeling er nu is, al vinden ze dat studenten ook met een beurs naar Australië, Azië of Venezuela moeten kunnen.