FNV Jong eist: 1 stagiair op 50 werknemers

Door Lieke ten Voorde - 22 Maart 2006 16:00 - 1551 vertoningen

'1 op 50!', Dat is het nieuwe motto van FNV Jong om het nijpende tekort aan stageplekken in Nederland te verlichten. FNV Jong heeft bedongen dat er op alle vijftig medewerkers van de FNV, één stagiair moet worden aangenomen. "Meer stagiairs mag natuurlijk, maar minder absoluut niet", aldus Judith Ploegman, voorzitter van FNV Jong. FNV Jong roept alle werkgevers in Nederland op dit motto te volgen en zo samen het tekort aan stageplekken aan te pakken.

FNV geeft het goede voorbeeld

De boodschap van deze actie is 'begin in eigen huis'. FNV Jong is bij zichzelf begonnen en is gaan kijken hoe de FNV het goede voorbeeld zou kunnen geven. Dit voorstel zal niet het Ei van Columbus zijn, maar het is belangrijk dat organisaties bij zichzelf te rade gaan, of zij wel genoeg doen om de stageproblematiek op te lossen.

Groot tekort aan stageplekken

Er bestaat in Nederland een groot tekort aan stageplaatsen en een groot aantal leerlingen van verschillende opleidingen zoekt jaarlijks tevergeefs naar een geschikte stageplek. Officieel is er een tekort van achtduizend stageplaatsen, maar vermoedelijk ligt dat aantal flink hoger.

Afspraken omzetten in daden

Het tekort aan stageplekken zorgt dat het afronden van een opleiding wordt bemoeilijkt en vergroot het aantal drop-outs. FNV Jong vindt dit onacceptabel en roept de onderwijsinstellingen, overheid en bedrijfsleven op om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen. Dat er in de Werktop tussen kabinet en sociale partners afspraken over stages zijn gemaakt is mooi, maar niet genoeg. De afspraken moeten nu nog in daden omgezet worden.

FNV Jong helpt zoeken

Deze oproep is pas het begin. De komende maanden gaat FNV Jong actief op zoek naar stageplekken door contact te zoeken met scholen en het bedrijfsleven. FNV Jong helpt waar nodig, maar uiteindelijk moeten scholen en bedrijven er zelf uitkomen. Ploegman: "Iedereen trekt zich het probleem aan en de oplossingen liggen voor de hand. Laten we nu eindelijk eens aan de slag gaan!"

1 op 45

Een rondje langs alle zeventien aangesloten bonden leerde dat de FNV goed op weg is om het motto '1 op 50!' te halen. Ploegman: "Op het moment is de verhouding ongeveer één stagiair op elke vijfenveertig medewerkers, maar dat betekent niet dat alle bonden al voldoen aan onze eis. Er zouden nog zeker vijftien stagiairs bij ons aan de slag kunnen."

Negen stagiairs bij FNV vakcentrale

De vakcentrale FNV krijgt van FNV Jong een pluim. Daar zijn nu al negen stagiairs werkzaam waardoor de verhouding één stagiair op elke eenentwintig medewerkers is. En dat verdient navolging volgens FNV Jong.

Bron: FNVJong.nl