Onderwijs toe aan verjonging

Door Laura Geenen - 1 Oktober 2008 18:42 - 1796 vertoningen

Uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gebleken dat het onderwijs de meest vergrijsde bedrijfstak van Nederland is. Vorig jaar lag de gemiddelde leeftijd van het onderwijspersoneel op 43 jaar. Meer dan de helft van het aantal personeelsleden is 45 jaar of ouder.

Oudere mannen

Uit het onderzoek is gebleken dat vooral mannelijke docenten op leeftijd zijn. Bij 61% van de mannen ligt de leeftijd tussen de 45 en 65 jaar. Op dit moment zijn er dan ook meer mannen in het onderwijs actief dan vrouwen. Gezien de gemiddelde leeftijd van de mannen zal dit in de loop der jaren gaan veranderen. Nu al is driekwart van de basisschoolleerkrachten vrouw. Dit zal zich in de toekomst waarschijnlijk nog verder uitbreiden.

Verjonging van het onderwijs

Door de gemiddelde leeftijd van onderwijzers is het voor jongeren onaantrekkelijk om het onderwijs in te gaan. Veel jongeren willen werken in een jonge en dynamische omgeving. Stageplaza.nl berichtte al eerder dat, naast een grote hoeveelheid stagiaires, ook studenten docenten gaan ondersteunen. Dit zullen zij doen door tijdens de studie een extra minor te volgen waarmee zij bevoegd zijn om les te geven in het voortgezet onderwijs. Studenten kunnen op deze manier het onderwijs verjongen en zo aantrekkelijker maken.