Voortgezet onderwijs gaat staken

Door Laura Geenen - 14 Oktober 2008 17:57 - 1143 vertoningen

Het is zo ver, leraren in het voortgezet onderwijs gaan staken. Volgens de onderwijsbonden is de tijd van praten voorbij en wordt het tijd voor actie. Aan het eind van deze maand zal de eerste estafettestaking worden gehouden.

Geen sprake van echte overeenkomst

Afgelopen 12 september is er een akkoord bereikt tussen de vakbond en de VO-raad (de werkgeversorganisatie voor leraren in het voortgezet onderwijs). De werkdruk voor leraren moest minder worden. In dit akkoord stond dat leraren 3 procent minder les hoeven te geven, maar volgens de VO-raad geldt dit alleen voor fulltime leerkrachten. De onderwijsbond AOb (Algemene Onderwijsbond) is het hier niet mee eens. Zij vinden dat het verminderen van de werkdruk voor iedereen moet gelden, dus ook voor de parttimers. Volgens de VO-raad is dit niet mogelijk, omdat dit financieel niet haalbaar is. Het zou 100 miljoen euro kosten, en dat is veel geld. De twee organisaties kunnen er tot op heden niet samen uitkomen. Volgens de onderwijsbonden is de tijd van praten nu voorbij en is het tijd voor actie.

Estafettestaking pas het begin

De bonden hebben een kort geding aangespannen tegen de Vo-raad. Gisteren deed de rechter in Utrecht uitspraak over deze zaak. De rechter gaf de Vo-raad gelijk in deze zaak. Als gevolg van deze uitspraak willen de bonden nu gaan staken. Allereerst zal er een estafette staking worden gehouden van 27 tot en met 31 oktober. De staking zal beginnen in de regio Zuid en vervolgens via Zuid-West, Noord-West en Oost verder gaan.

De staking zal eindigen in regio Noord. Als deze acties niet leiden tot een overeenkomst zal er begin november een landelijke stakingsdag komen.