Stage verandert kijk op politie

Door Laura Geenen - 6 Oktober 2008 18:06 - 1909 vertoningen

Onlangs zijn ROC Mondriaan, vakbond FNV en vmbo-scholen uit de gemeente Haaglanden een project gestart waarbij jongeren gedurende een korte periode stage lopen bij de politie. Met dit project moet de toestroom van nieuwe politieagenten toenemen om zo de vergrijzing tegen te gaan. Vooral allochtonen jongeren worden aangespoord om bij de politie te gaan.

Stage tegen vergrijzing

Politie Haaglanden krijgt dit schooljaar versterking van 215 scholieren van vmbo-scholen uit de regio. De leerlingen lopen gedurende een korte periode stage. Op deze manier wil de politie jongeren enthousiasmeren voor een baan bij de politie. Politie Haaglanden moet per jaar ongeveer 400 nieuwe collega's werven om de vergrijzing binnen het korps tegen te gaan. Het project wordt gesubsidieerd door het ministerie van Sociale Zaken.

Voornamelijk allochtone stagiairs

Met het project wil de politie voornamelijk allochtone jongeren stimuleren om bij de politie te gaan. De politie is een weerspiegeling van de samenleving. Dit betekent dat ongeveer vijf tot vijftien procent van de agenten allochtoon zou moeten zijn. Helaas is dit tot op heden slechts drie tot negen procent. Zeventig procent van de nieuwe agenten komen van het vmbo en mbo. Door op deze scholen de stages te verzorgen, hoopt de politie op meer allochtone collega's.

Een groot succes

Veel jongeren zijn enthousiast over de stage bij de politie. Ze kijken nu op een heel andere manier naar de politie en komen er achter dat de politie meer doet dan alleen bekeuringen geven. De stage is voor veel jongeren dan ook een doorslaggevende factor om te kiezen voor een baan bij de politie.

Ook voor andere sectoren

Omdat het project een groot succes is, is het project vorige week donderdag gepresenteerd in Den Haag. Met het project moet ook andere sectoren, waar een tekort aan personeel heerst, geholpen worden aan nieuw personeel. Denk hierbij aan de zorgsector of defensie. Door ook hier stageplaatsen te creëren hopen zij dat de instroom van nieuw personeel tevens binnen deze sectoren zal toenemen.

Bron: AD.nl