EU wil onderwijs vergelijkbaar maken

Door Laura Geenen - 7 Oktober 2008 12:38 - 1352 vertoningen

De Europese Unie wil dat het onderwijs in Europese landen beter vergelijkbaar moet worden. Nu is het nog lastig om een vergelijking te maken tussen hogescholen en universiteiten in Europa. Door alle Europese onderwijsinstellingen in kaart te brengen kan er een vergelijking worden gemaakt tussen verschillende landen.

Bevordering voor buitenlandse stages

Dankzij dit project zal de uitwisseling van studenten, maar ook stagiairs, beter op gang komen. Door een goed samenwerkingsverband tussen universiteiten en hogescholen kunnen stagiairs gemakkelijker en sneller in het buitenland terecht komen. De Tweede Kamer heeft de wens om het Nederlandse onderwijs te internationaliseren. Dit project sluit hier dan ook goed op aan. (bron: punt.avans.nl)

Verbeteren Europees niveau

Het initiatief komt mede van Nederlandse bodem. De voorzitter van Neth-ER (Netherlands house for Education and Research) heeft ook meegewerkt aan een voorzet voor dit project. Het doel van dit project is om te zorgen dat alle Europese hogescholen en universiteiten gemakkelijk kennis kunnen uitwisselen en beter kunnen samenwerken. Ook kunnen Europese onderwijsinstellingen zichzelf makkelijker vergelijken met onderwijsinstellingen uit andere landen binnen Europa. Een vergelijking zorgt voor een kritische blik op eigen onderwijsinstellingen, waardoor verbetering plaats kan vinden van zowel het Nederlandse als het Europese onderwijs.

Geduld is een schone zaak Het project staat nog in de kinderschoenen en het zal nog zo'n zeven jaar duren voordat alle hogescholen en universiteiten in Europa in kaart zijn gebracht. Dit komt doordat onderwijsinstellingen veel informatie moeten aanleveren. Dit kan variëren van slagingspercentages tot en met de omvang van scholen. Er zijn honderden hogescholen en universiteiten in Europa. Het zal dan ook enige tijd duren voordat alle informatie verzameld is.