Stage oorzaak voor verhogen lening

Door Laura Geenen - 12 November 2008 18:24 - 2705 vertoningen

Een kwart van de studenten krijgt te maken met een studieschuld. Een van de redenen voor het verhogen van de lening is de stage. Tegenvallende stagevergoeding en gebrek aan tijd vormt voor veel studenten aanleiding tot het afsluiten van een lening.

Stagevergoeding te laag

De gemiddelde stagevergoeding bedraagt 268,75 euro, zo blijkt uit het Nationaal Stage Onderzoek Studenten 2008. Helaas ontvangt niet iedere stagiaire een stagevergoeding. Voor stagiaires die wel een vergoeding ontvangen, blijkt het in veel gevallen alsnog moeilijk om rond te komen. Een bijbaantje is erg populair onder studenten, maar tijdens een stage is er vaak weinig tijd om bij te verdienen. Dit doet veel studenten besluiten een lening af te sluiten gedurende diens stageperiode.

Studieschulden rijzen de pan uit

Studenten lopen vaak met hoge schulden rond. Naast de maandelijkse basisbeurs, ook wel prestatiebeurs, kunnen studenten extra geld ontvangen door een lening af te sluiten bij de Informatie Beheer Groep (IB-Groep). Deze schulden rijzen vaak de pan uit. In mei werd duidelijk dat de gezamenlijke studieschuld van Nederlandse studenten een recordbedrag van 12 miljard euro had bereikt.

Een kwart van de studenten leent tijdens de studie. Dit percentage is al jaren hetzelfde. De hoogte van de schulden neemt ieder jaar toe. Het aantrekkelijke van lenen bij de IB-groep is het relatief lage rentetarief en het soepele aflosbeleid. Het risico is echter dat studenten zich minder bewust zijn van almaar oplopende schulden.

Bron: IB-groep.nl