Gemeenten maken zich op voor maatschappelijke stage

Door Laura Geenen - 7 November 2008 19:32 - 939 vertoningen

Het moment waarop de maatschappelijke stage officieel ingevoerd wordt, komt steeds dichterbij. In sommige delen van het land zijn scholen al helemaal voorbereid, in andere gemeenten heeft men meer moeite met het opzetten van de maatschappelijke stage.

Nog 4500 stageplaatsen te gaan

Iedere Nederlandse gemeente houdt zich bezig met de vraag: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat erin 2011 voldoende stageplekken zijn voor al onze leerlingen? Het Westland heeft een vrijwilligersorganisatie aangewezen om alle vijfduizend middelbare scholieren over drie jaar een maatschappelijke stage te kunnen laten lopen. Dit zogenaamde Steunpunt Vrijwilligerswerk Westland is druk bezig meer stageplaatsen te creëren. Zo is er onlangs een site gelanceerd waar scholieren het stageaanbod van gemeente Westland kunnen bekijken. Op dit moment zijn er ongeveer vijfhonderd plaatsen beschikbaar bij zo'n vijftig verschillende bedrijven.

Vrijwillige stage

Het Westland neemt ook andere initiatieven. Zo heeft de gemeente Alkemade recentelijk een conferentie georganiseerd voor vrijwilligersorganisaties uit de gemeente. De conferentie stond in het thema van de maatschappelijke stage. Vrijwilligersorganisaties werd onder meer de gelegenheid geboden een workshop volgen over de maatschappelijke stage. De vrijwilligersorganisaties werden voorgelicht over wat de maatschappelijke stage inhoudt en wat zij kunnen betekenen voor de scholieren in de gemeente. De meeste vrijwilligersorganisaties kunnen wel wat extra hulp gebruiken. Dit maakt de inzet van jongeren dan ook meer dan welkom.