Stagevergoeding niet voor alle stagiaires

Door Laura Geenen - 10 December 2008 14:23 - 1598 vertoningen

Van een stagevergoeding is een stagiaire nog steeds niet verzekerd. Gelukkig ontvangen steeds meer stagiaires tegenwoordig wel een stagevergoeding. Toch blijft er een kleine groep stagiaires die dit niet ontvangt. Vooral voor geneeskunde studenten is dit een punt van frustratie.

Co-schappen

Voor geneeskunde studenten is stage lopen een heel ander verhaal. Zij lopen gedurende hun laatste jaar de zogeheten co-schappen. Tijdens deze co-schappen maken de geneeskunde studenten vaak werkweken van meer dan veertig uur. Zij ontvangen hiervoor geen stagevergoeding. Even leek het er op dat de co-assistenten ook een vergoeding zouden ontvangen voor hun harde werk. Afgelopen september is er door het ministerie van Volksgezondheid namelijk een stagefonds opgericht voor stagiaires in de zorg. Met dit fonds kunnen zorginstellingen meer stagiaires aannemen. Helaas is dit alleen voor mbo- en hbo-studenten bedoeld.

Geen recht op stagevergoeding

Uiteraard is al eerder getracht om de stagevergoeding voor co-assistent in te voeren. Tot op heden is dit nog niet gelukt. Wettelijk gezien hebben co-assistenten geen recht op een stagevergoeding, omdat ze wettelijk gezien geen echte stagiaires zijn. Zo luidde het oordeel van een rechter in 2003. De co-assistent en belangenorganisaties vinden dit onterecht. Door hun lange werkweek is er geen tijd meer voor een bijbaantje. Zodoende kunnen de studieschulden voor de studenten hoog oplopen.

Klein budget

Ook in andere branches zijn er nog altijd stagiairs die geen stagevergoeding ontvangen. Tot op de dag van vandaag is het voor stagebedrijven niet wettelijk verplicht om stagiaires een stagevergoeding te bieden. 18% van de stagiaires ontvangt namelijk geen stagevergoeding, zo bleek dit voorjaar uit het Nationaal Stage Onderzoek Studenten 2008. Vaak gebeurt dit bij kleinere bedrijven, die geen budget hebben voor stagiaires, maar wel graag hun kennis willen overdragen.