3D Stagebank gelanceerd

Door Bianca Schotanus - 19 Februari 2008 10:38 - 1320 vertoningen

Op woensdag 13 februari 2008 was het zover. John Leerdam noemt het ‘ Super Wednesday’. Tijdens het debat ‘ geen praatjes maar stages’ op de Haagse Hogeschool werd 3D Stagebank een feit. Een stagebemiddelingsbureau dat zich hard maakt voor biculturele stages, waar afkomst of religie geen blokkade moet zijn.

Geen woorden maar daden

Tijdens het debat dat geleid werd door Tanja Jadnanasing van de NOS werd een aantal zaken duidelijk. Er wordt veel gediscrimineerd door bedrijven als het gaat om biculturele studenten. Jadnanasing stelde dat het op 'Super Wednesday' niet moest gaan om woorden, maar daden. Drie gastsprekers hielden een kort betoog. John Leerdam, Tweede Kamerlid van de PvdA, maakt zich al jaren hard voor biculturele stages en werkt nauw samen met studentenorganisaties. Hij stelt dat scholen en bedrijven niets doen aan discriminatie tijdens sollicitaties voor stages. "Daarom nemen wij vanaf vandaag het heft in eigen handen", spreekt Leerdam vol overtuiging.

Schendig van Nederlandse wet

Samira Akkouh, leerkracht bij groep vier op een christelijke basisschool, was de tweede spreker en zij vertelde dat zij tijdens haar PABO-studie vaak gediscrimineerd werd door stagebedrijven. Ze wilden haar niet aannemen omdat ze een hoofddoekje droeg. Tofik Dibi, het jongste kamerlid, vertelt: "Dit is niet waar Nederland voor staat". Dibi is Tweede Kamerlid bij Groen Links en tweede generatie Marokkaan. Hij wil een zwarte lijst van discriminerende organisaties. Nederland mag geen zaken doen met bedrijven die zich niet aan de regels houden. Dibi vindt dit schending van de Nederlandse wet.

Geen onderscheid allochtoon of autochtoon
"Een zwarte lijst van discriminerende bedrijven is ook precies wat wij op 3D stagebank willen zetten";, vertelt Jacques Teuwen, directeur van 3D stagebank en vakbond de Unie, later. Teuwen vertelt dat op 3D stagebank geen onderscheid gemaakt zal worden tussen allochtoon of autochtoon. "Bedrijven zien niet of ze een Marokkaans, Turkse, Nederlandse of Engelse student aannemen en kijken alleen naar hun CV", zegt Teuwen. "Als studenten klachten hebben over bedrijven kunnen zij contact opnemen met landelijke studentenorganisaties als LSVB". Buitenlandse stages zijn ook mogelijk via 3D stagebank. Zo leren de stagiairs andere culturen kennen.

3D Stagebank wereldwijd beschikbaar

Minister van Economische zaken lanceerde 3D Stagebank virtueel en zei daarbij dat 3D Stagebank een ruim aanbod had aan nationale en internationale stages. "Zo leren studenten werken met culturen in andere culturen", speecht de minister plechtig. "3D Stagebank is wereldwijd beschikbaar en kan bijdragen aan samenwerking tussen allochtonen en autochtonen".