Emile Ratelband bijt Sp!ts af

Door Bregje Rooijendijk - 25 Februari 2008 17:57 - 2781 vertoningen

Emile Ratelband: "Stage? Haha, ik heb alleen 6 klassen lagere school gehad! Ik had op mijn 21e mijn eerste miljoen verdiend, dit was ik kwijt op mijn 23e, op mijn 34e zat ik voor de tweede keer aan een miljoen, ook dit verloor ik weer. Dat is in totaal vier keer gebeurd. Ik ben niet razend intelligent, ik ben een pionier en moet het hebben van mijn daadkracht. Met behulp van Somatology is dat allemaal af te lezen aan mijn uiterlijk."

Afgelopen vrijdag en zaterdag was Emile Ratelband te gast op het Nationaal Stage Evenement van Stageplaza.nl op het Sp!ts Career Event. Hij gaf presentaties en workshops en promootte zijn nieuwe boek 'Somatology'. In dit boek vertelt Ratelband over het toekennen van karaktereigenschappen op basis van uiterlijke kenmerken. Onze verslaggever voelt hem aan de tand. Wat hebben stagiairs aan uw nieuwe boek: Somatology? Stagiairs kunnen aan de hand van Somatology hun eigen plus- en minpunten leren kennen. Je kunt praktisch alles aan je eigen lichaam aflezen. Met behulp van het boek kun je jezelf beoordelen.

Zou u het moreel verantwoord vinden als bedrijven op basis van Somatology bijvoorbeeld enkel 'dikke nekken' aannemen?

Moreel verantwoord? Het gebeurt al! Een oude secretaresse met maatje 50 wordt veel minder snel aangenomen dan een jonge, frisse dame met maatje 36. Bedrijven selecteren hun mensen al op een vergelijkende manier. Somatology wordt allang toegepast, alleen wordt dit niet openlijk besproken.

Hoe staat u tegenover discriminatie bij sollicitatieprocedures en hoe rijmt u dat met Somatology, wat in feite niets anders is dan onderscheid maken op basis van uiterlijk?

Mensen moeten zich aanpassen. Als ze dit niet doen, dan krijgen ze geen baan. Je moet je gedragen op de werkvloer, daar worden mensen op geselecteerd. Bij de ING werken bijvoorbeeld hele andere mensen dan bij de ABN AMRO. Wat hoopt u te bewerkstelligen met het promoten van uw boek? Ik hoop dat mensen inzien dat alles wat we over onszelf en een ander willen weten in ons lijf besloten ligt en dat veel van wat we doen en denken allang is bepaald. Als je daarop kunt anticiperen, zal je leven een stuk makkelijker worden.