Stagiair voelt zich minder gediscrimineerd

Door Bianca Schotanus - 25 April 2008 15:11 - 1185 vertoningen

Het aantal studenten dat denkt dat er gediscrimineerd wordt bij sollicitaties voor stages is enorm gedaald. Dat blijkt uit het onlangs gepubliceerde Nationaal Studentenonderzoek 2008 van Stageplaza.nl. Vorig jaar had ruim de helft van de stagiairs het gevoel dat er gediscrimineerd werd op afkomst tijdens sollicitatiegesprekken. Dit jaar is dat aantal gedaald naar 24 procent.

Ervaringen

Studenten hebben ook het gevoel dat er minder wordt gediscrimineerd op zaken als uiterlijk of geslacht. Dit aantal is gedaald van 89 procent in 2007 naar 61 procent in 2008. De ervaringen met discriminatie tijdens de stage zelf is eveneens licht gedaald. Eerder gaf 81 procent aan nooit te zijn gediscrimineerd, tegen 84 procent in het nieuwe onderzoek.

Meld discriminatie

Rogier Kind van Stageplaza.nl denkt dat de stevige aanpak van dit probleem door bemiddelaars en scholen begint te werken. "Wij hebben bijvoorbeeld een samenwerking met de meldpunten discriminatie en raden stagiairs altijd aan een klacht in te dienen ook al gaat het om iets kleins. Na een klacht gaan wij ook altijd op bezoek bij stagebedrijven."

Fel optreden

"Als zo'n klacht gegrond blijkt te zijn, komt het bedrijf op een zwarte lijst te staan. Stageplaza.nl werkt namelijk met een sterrensysteem. Elk bedrijf heeft een aantal sterren. Elke keer als er een klacht binnenkomt van een stagiair over een bepaald bedrijf, gaat er een ster vanaf. Blijkt het dat een bedrijf meerdere klachten op haar naam heeft staan, wordt het bedrijf verwijderd uit ons bestand. Wij doen dan geen zaken meer met dat bedrijf. We zijn er immers voor de studenten en die moeten goed behandeld worden."