Minderjarige mbo- studenten willen ook OV-kaart

Door Bianca Schotanus - 16 Mei 2008 12:32 - 1228 vertoningen

Diverse jongerenorganisaties voeren actie voor een ov-kaart voor 16- en 17-jarige mbo'ers. Op dit moment moeten deze minderjarige studenten de reiskosten uit eigen zak betalen. Dat komt bovenop het collegegeld en de kosten voor boeken.

'OV voor MBO'

Boze minderjarige mbo-studenten hebben daarom vorige week op drie verschillende plekken in Maastricht spandoeken opgehangen met daarop de tekst: 'Ook ov voor 16- en 17-jarige mbo'ers'. De actiegroep 'OV voor MBO' wil een Openbaar Vervoerskaart voor alle mbo-studenten, ongeacht hun leeftijd. De acties in Maastricht zijn een onderdeel van een landelijke actie.

Tientallen miljoenen

Staatssecretaris van Bijsterveldt is zich bewust van de reiskostenproblematiek van een deel van de minderjarige mbo'ers. Van Bijsterveldt heeft tijdens verschillende debatten in de Tweede Kamer aangegeven in principe sympathie te hebben voor het streven van de actiegroep. Zij heeft echter ook aangegeven op dit moment geen geld te hebben voor de oplossing van het probleem, want dat kost vele tientallen miljoenen.

Stagevergoeding

Ook de mbo'ers die stage lopen ondervinden problemen. Uit het Nationaal Studenten Onderzoek 2008 van Stageplaza.nl bleek dat 22% van de stagiairs geen stagevergoeding krijgt. Dit betreft voornamelijk mbo'ers. Naast reiskostenvergoeding moeten zij ook de stagevergoeding missen.