Studenten lenen meer bij IB-Groep

Door Bianca Schotanus - 28 Mei 2008 15:05 - 1102 vertoningen

Studenten hebben vorig jaar bijna twintig procent meer geleend dan het jaar ervoor. Het gaat om 2,7 miljard euro dat wordt geleend bij de Informatie Beheer Groep, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De hbo’ers zijn verantwoordelijk voor 2,2 miljard euro. Vorig jaar losten studenten voor ruim 0,2 miljard euro af.

Rente

De totale openstaande schuld bedroeg in 2007 11 miljard euro. Dat is 1,7 miljard meer dan het jaar ervoor. Studenten kunnen een lening hebben die bij goede prestaties, bijvoorbeeld diploma halen, wordt omgezet in een gift. Lenen bij de IB-Groep is voor veel studenten aantrekkelijk omdat de rente lager is dan bij banken. Bovendien krijgen studenten na hun studie twee jaar de tijd om een baan te zoeken. Daarna hoeven ze pas te beginnen met afbetalen.

Automatisch

De reden dat studenten meer lenen, ligt volgens studentenblad Sum aan het feit dat de prestatiebeurs na vier jaar verstrijkt en de IB-Groep de beurs automatisch omzet in een maximale lening. De student moet vervolgens zelf contact opnemen met de IB-Groep om de lening stop te zetten of het bedrag te veranderen. Dat doen veel studenten niet, volgens Sum.

Bron: Novum