‘Stagiair te vaak goedkope invaller’

Door Bianca Schotanus - 9 Mei 2008 15:35 - 1385 vertoningen

Twee derde van de docenten die lesgeven op het mbo, hbo of wo ondervinden moeilijkheden bij de begeleiding van stagiairs. De problemen liggen vooral bij de begeleiding door de praktijkbegeleiders.

Dit blijkt uit het Nationaal Stage Onderzoek Docenten 2008 van stagebemiddelaar Stageplaza.nl, dat vandaag wordt gepubliceerd. Aan de enquête deden 615 docenten mee, voornamelijk uit het hbo. Bijna 50% van de geënquêteerde docenten zegt wel eens 'vervelende ervaringen' te hebben gehad met een stagebedrijf. Daarbij ging het vooral om de begeleiding van de stagiair in kwestie. Zo constateren docenten soms dat hun student als invalkracht wordt gebruikt en alleen routineklusjes mag doen.

25% van de docenten ondervindt problemen met de plaatsing van stagiairs bij een geschikt stagebedrijf. "Dat ligt ook wel eens aan een slechte sollicitatiebrief of cv", zegt Rogier Kind van Stageplaza.nl. "We komen voorbeelden tegen van studenten die op basis van hun brief terecht niet zijn aangenomen als stagiair, ook op hbo-niveau. Daar zou een docent moeten ingrijpen."

De docenten in het onderzoek zeggen dat ze te weinig tijd krijgen van hun onderwijsinstelling om stagiairs te begeleiden. Kind: "Ze hebben vaak geen slechte bedoelingen, maar ze redden het niet om voldoende aandacht te geven aan studenten die stage lopen. Soms bezoekt de docent zijn student niet eens op de stage."