Student kieskeurige vakantiewerker

Door Bregje Rooijendijk - 18 Juni 2008 19:21 - 1197 vertoningen

De strijd om de vakantiewerker is losgebarsten, nu de vaste krachten hun biezen pakken. Tweederde van de werkgevers maakt zich zorgen hoe ze tijdens de vakantie hun rooster vol kunnen krijgen. Ook uitzendbureaus proberen op allerlei manieren werkwillige jongeren te lokken. "De bureaus doen alles om jongeren binnen te krijgen", zegt de woordvoerder van brancheorganisatie ABU. "Ze geven mp3-spelers weg, teenslippers en vakanties."

Werken voor de lol Maar die jongeren laten zich niet zo makkelijk verleiden. "Het werk moet vooral fun zijn, lekker met je vrienden een beetje werken", aldus de ABU. Een goede werksfeer heeft de hoogste prioriteit, blijkt uit een onderzoek van uitzendgigant Randstad. Veel geld verdienen, komt op de tweede plek. Die trend herkennen ze bij uitzendbureau Tempo-Team: "De land- en tuinbouw is populair, omdat de vakantiewerkers dan met een groepje vrienden aan de slag kunnen. Het werk doet er eigenlijk niet toe, als het maar gezellig is. "

Oost-Europeaan minder kieskeurig

Uitzendbureau Otto Work Force, specialist in werknemers uit Polen, Tsjechië en Slowakije, vaart ondertussen wel bij de kieskeurige vakantiewerkers uit eigen land. Ook Oost-Europese studenten zoeken een zomerbaantje. "We verwachten een paar honderd studenten", zegt de woordvoerder. "De vraag vanuit de bedrijven groeit, vooral in de logistiek is de zomer een piekperiode. Denk alleen al aan het inpakken van alle schoolboekpakketten voor half augustus. De Oost-Europese vakanties zijn ouderwets lang, de studenten werken acht tot twaalf weken achter elkaar. Ze spreken bovendien goed Engels."

Horeca nummer 1

Uit een onderzoek van uitzendbureau Randstad blijkt dat horecawerk het populairst is, gevolgd door baantjes in de detailhandel en het animatieteam van een camping. Jongens kiezen vaker voor de land- en tuinbouw dan meisjes, zij geven de voorkeur aan campingwerk. Randstad laat weten nog veel openstaande vacatures te hebben voor evenementen zoals popconcerten. Maar ze maken zich geen zorgen: "De eindexamens zijn net geweest, veel scholieren gaan nu pas nadenken over zomerwerk."

Bron: volkskrant.nl