Van niks tot klein maandsalaris

Door Bregje Rooijendijk - 20 Juni 2008 13:29 - 2134 vertoningen

De variëteit in stagevergoedingen is enorm. Waar de ene student zijn diensten gratis aanbiedt, verdient de ander er een klein maandsalaris mee. Waar dit aan ligt, is niet altijd duidelijk. Duidelijk is wel dat multinationals over het algemeen goed betalen, zeker binnen de technische branche.

Geld maakt niet gelukkig

Naar schatting van Stageplaza.nl lopen er jaarlijks zo'n 250.000 studenten stage. Uit het Nationaal Studenten Onderzoek 2008 van Stageplaza.nl blijkt dat deze studenten een gemiddelde stagevergoeding van 268,75 bruto per maand krijgen. Ruim 40% zegt niet tevreden te zijn met de hoogte van deze vergoeding. Toch is de hoogte van de stagevergoeding voor slechts een kwart van de studenten van doorslaggevend belang bij het al dan niet accepteren van een stageplaats.

Vrijwilligerswerk

Binnen de database van Stageplaza.nl is Philips één van de best betalende werkgevers. Voor sommige stageplaatsen betaalt de multinational tot 1100,- euro per maand. Ook andere bedrijven betalen in sommige gevallen dergelijke bedragen voor de diensten van stagiairs. Rogier Kind, communicatiemanager Stageplaza.nl: "Het mag voor zich spreken dat multinationals een groter budget hebben dan bijvoorbeeld goede doelen. Maar goed, een student die bij een goed doel stage wil lopen, zal voor het bedrijf kiezen en niet voor de stagevergoeding."

Luxepositie voor ICT'ers

Wel ligt er een duidelijk verband tussen de soort vacature en de vergoeding. Daar waar arbeidskrapte is, worden doorgaans hogere vergoedingen gegeven. Er is al ruim een jaar een groot tekort aan ICT-stagiairs. Kind: "Het afgelopen jaar zien wij bij Stageplaza.nl dat steeds meer bedrijven een stagevacature uitzetten om ICT-personeel aan te trekken. De vergoedingen voor dit soort vacatures liggen een stuk hoger dan bij bijvoorbeeld een communicatievacature. Een ICT-stagiair krijgt al snel 750,- euro, terwijl de gemiddelde stagevergoeding zo'n 500,- euro lager ligt. ICT-stagiairs hebben het vandaag de dag voor het kiezen."