“Weg met de pabo”

Door Bregje Rooijendijk - 25 Juni 2008 12:40 - 1229 vertoningen

De pabo, de opleiding voor basisschooldocenten, moet worden gesloten. Dat stelt voorzitter Ton Duif van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS). Het niveau is volgens het bestuur van de vereniging onder de maat en de imagoproblemen van de opleiding zorgen ervoor dat getalenteerde studenten de studie mijden.

Imagoprobleem

"Al zijn er zeker ook redelijk presterende en innovatieve pabo's en werken er betrokken docenten, het algemene beeld is niet positief en het imago is allerbelabberdst", zegt Duif. Basisscholen klagen volgens de voorzitter regelmatig over de te lage algemene kennis van basisschooldocenten, gebrek aan praktische kennis en een onvoldoende ontwikkeld wereldbeeld.

Academische basisschoolleraren

"Het is tijd dat er een streep wordt gezet onder wat nu al twintig jaar niet echt beter wordt", vindt Duif. Als alternatief voor de pabo stelt hij voor om van mbo tot op academisch niveau studies aan te bieden, die het niveau van leraren moeten opkrikken. Vooral het academisch denkniveau ontbreekt volgens Duif binnen de basisscholen.

Conciërge geen didactisch expert

Hij zou dan ook graag zien dat universiteiten opleidingen aanbieden om studenten te scholen in bijvoorbeeld onderwijsprocessen en toegepast onderzoek. Hbo-scholen zouden docenten moeten opleiden met een hoog didactisch vermogen. En deze 'didactische experts' zouden niet, zoals nu vaak het geval is, toezicht moeten houden op kinderen of leerlingen naar de gymzaal moeten brengen. Daarvoor moeten mensen op mbo-niveau worden geschoold. ROC's zouden bijvoorbeeld onderwijsassistenten en conciërges kunnen opleiden.

Notitie over toekomst

Duif heeft de plannen al besproken met staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA). Zij komt binnenkort met een notitie over de toekomst van het lerarenonderwijs.

Bron: Trouw.nl