Buitenlands carrièreperspectief uitdagend

Door Bregje Rooijendijk - 26 Juni 2008 19:09 - 1077 vertoningen

Twee derde van de Nederlandse studenten in het buitenland wil niet terug. Het buitenland biedt een uitdagender carrièreperspectief, vinden ze. Dat concludeert de Stichting Nederlandse Wereldwijde Studenten (NEWS) in een donderdag verschenen onderzoek onder driehonderd studenten die een bachelor of master in het buitenland volgen of daar promoveren.

Buitenland draagt kwaliteit uit

De meeste studenten die in het buitenland studeren, willen na hun studie in het buitenland blijven werken. Dat blijkt uit onderzoek van het studentennetwerk NEWS. 70% van de studenten die naar het buitenland gaat, zegt daar carrière te willen maken. De meeste Nederlandse studenten die naar het buitenland gaan, vertrekken na afronding van hun Nederlandse studie naar topuniversiteiten in het buitenland voor een (tweede) Masterstudie. Vooral het Verenigd Koninkrijk, de VS en België zijn in trek. De meest genoemde redenen voor vertrek naar het buitenland zijn het aangaan van een persoonlijke en academische uitdaging en het volgen van een opleiding van hogere kwaliteit.

Stufi reist mee

Ruim twee derde van de studenten geeft aan na deze buitenlandervaring niet terug te willen keren naar Nederland; het buitenland zou uitdagender zijn qua carrièremogelijkheden en meer kansen bieden. Sinds dit studiejaar hebben studenten die een volledige opleiding in het buitenland volgen ook recht op studiefinanciering, waardoor het voor veel meer studenten mogelijk wordt om naar het buitenland gaan. Dit jaar hebben 4400 studenten gebruikgemaakt van de nieuwe regeling. Naar verwachting zal dat aantal de komen jaren stijgen.

Bron: Newstudent.nl