Fryslân Boppe

Door Bregje Rooijendijk - 26 Juni 2008 12:55 - 1224 vertoningen

Vorige maand hielden diverse jongerenorganisaties acties voor een ov-kaart voor 16- en 17-jarige mbo'ers. Staatssecretaris van Bijsterveldt geeft echter aan op dit moment geen geld te hebben voor de oplossing van dit probleem. De provincie Friesland legt voor komend schooljaar wél 1 miljoen euro op tafel.

Wel of niet

Minderjarige mbo'ers hebben vooralsnog geen recht op een ov-jaarkaart. Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) Marja van Bijsterveldt gaf vorige maand tijdens verschillende debatten in de Tweede Kamer te kennen in principe sympathie te hebben voor het streven van de actiegroep. Zij gaf echter ook aan op dit moment geen geld te hebben voor de oplossing van dit vele tientallen miljoenen kostende probleem. In Den Haag woedt op dit moment nog steeds de discussie of niet ook minderjarige mbo-studenten een ov-jaarkaart moeten krijgen.

Friesland drijfveer

De provincie Friesland heeft wél 1 miljoen euro beloofd om het probleem deels op te lossen. Met dit bedrag wordt aan 8500 mbo-studenten korting gegeven op het busvervoer, zo meldde de Friese vervoersgedeputeerde Piet Adema (ChristenUnie) dinsdag. Adema claimt dat Friesland die Haagse discussie heeft aangezwengeld. Hij vindt dat het Rijk de mbo'ers moet helpen. Adema wil echter niet wachten op de behandeling van de onderwijsbegroting in november in de Tweede Kamer. Minderjarige mbo-studenten krijgen pas korting als ze verder dan 14 kilometer van hun school wonen. "Tot die afstand kunnen ze prima op de fiets naar school", aldus Adema.

Bron: NU.nl