Eerste studiejaar moeilijkst voor hbo-studenten

Door Bregje Rooijendijk - 6 Juni 2008 17:49 - 1878 vertoningen

Het eerste studiejaar blijkt voor veel hbo-studenten een struikelblok. Dat blijkt uit cijfers over het studiejaar 2006-2007, die de HBO-raad vrijdag publiceerde. Dat jaar stopte 17,3 procent van alle eerstejaars met hun opleiding.

Tweede jaar

Bijna drie op de vijf hbo-studenten studeert binnen vijf jaar af. Acht jaar na aanvang van de studie heeft 68,5 procent van alle hbo-studenten een diploma in het hoger onderwijs op zak. Van de studenten die acht jaar over de studie doen, valt ook in het laatste jaar nog 10,5 procent af.

Vooropleiding

Hbo-studenten met een havo-diploma doen het in het algemeen beter dan studenten die van het mbo komen. In het eerste jaar valt 21,3 procent van de mbo'ers uit. Onder voormalige havo-scholieren is dat 14,6 procent. Van de studenten met een havo-opleiding haalt bijna 70 procent de eindstreep. Voor mbo'ers is dat nog geen tweederde. De studenten met vwo als vooropleiding doen het beter. Van hen slaagt 82 procent. Slechts 8,2 procent van de hbo-studenten met een vwo-diploma valt in het eerste jaar uit.

Niet-westerse studenten

Niet-westerse studenten blijven het slechter doen dan hun Nederlandse studiegenoten. Haalt 68,5 procent van alle hbo'ers binnen acht jaar zijn diploma, bij de niet-westerse studenten blijft dat percentage op nog geen 56 procent steken. Met 18,9 procent is de uitval van niet-westerse studenten in het eerste jaar niet veel hoger dan het landelijk gemiddelde, studenten uit die bevolkingsgroep geven in de jaren daarna echter de studie op.

Bron: Nu.nl