Deutsche studenten gehen los in Holland

Door Bregje Rooijendijk - 11 Juli 2008 19:26 - 688 vertoningen

Duitse studenten overspoelen ons land. Andersom is dat veel minder het geval. Duitsland is niet populair bij Nederlandse studenten. Dit blijkt uit berekeningen van Het Financiële Dagblad op basis van het rapport 'Internationalisering in het onderwijs in Nederland, 2007'.

Duitsers kosten 100 miljoen

Uit het onderzoek, gedaan in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, blijkt dat de Nederlandse overheid minimaal 100 miljoen euro kwijt is aan de opleiding van Duitse studenten. De afgelopen jaren zijn Duitse studenten massaal aan Nederlandse hbo-instellingen en universiteiten gaan studeren. In 2008 proberen 16.000 Duitse studenten een diploma te halen in ons land. Vijf jaar terug waren dat er nog 6.500.

Taalbarrière

Dit aantal ligt een stuk hoger dan het aantal Nederlandse studenten binnen het Duitse hoger onderwijs. Dit jaar studeren slechts 1.700 Nederlandse studenten in Duitsland. Een verklaring voor dit verschil zou kunnen zijn dat de opleidingen in ons land goed staan aangeschreven en het onderwijs vaak in het Engels is. In Duitsland wordt voornamelijk in het Duits onderwezen.

Bron: MKBnet.nl