Leerkrediet moet student stimuleren

Door Bregje Rooijendijk - 11 Juli 2008 13:46 - 2220 vertoningen

In België krijgen alle studenten vanaf volgend academiejaar een rugzakje met 140 studiepunten. Als tentamens niet worden behaald, gaan studiepunten verloren. Het leerkrediet moet studenten stimuleren om sneller de juiste studiekeuze te maken. De meeste nieuwe studenten lijken het echter nauwelijks te kennen.

Leerkrediet?

Universiteiten en hogescholen waar de inschrijvingen al lopen, merken dat de studenten die zich voor het eerst in het hoger onderwijs inschrijven lijken nauwelijks te weten wat het 'leerkrediet' inhoudt. En als ze het al weten, zijn ze er niet gevoelig voor. De studiekeuze zou het al helemaal niet beïnvloeden.

Aftrek bij falen

Toch is dat juist wat de overheid wil bereiken met het leerkrediet: de student bewust maken om bij de start een goede studiekeuze te maken. De student krijgt vanaf volgend academiejaar 140 studiepunten waarmee hij zijn studie kan aanvangen. Als tentamens niet worden behaald, verliest de student studiepunten. De boodschap is dat hoger onderwijs niet vrijblijvend is en dat je niet eindeloos kunt lanterfanten.

Ruis

Universiteiten en hogescholen proberen de studenten via folders en websites zo goed mogelijk te informeren. "Maar alle informatie ten spijt merken we dat de studenten daar niet mee bezig zijn", zegt Guido Galle, directeur onderwijs- en studentenbeleid van de Arteveldehogeschool Gent. "Ze zijn al blij dat ze een studierichting en een kamer hebben gevonden. Leerkrediet is nu het minste van hun zorgen."

Bron: Standaard.be