Vereniging van Universiteiten gaat samenwerking aan met India

Door Bregje Rooijendijk - 18 Juli 2008 14:33 - 769 vertoningen

De Vereniging van Universiteiten (VSNU) wil de samenwerking op het gebied van onderwijs en wetenschappelijk onderzoek tussen de universiteiten in Nederland en India bevorderen. Zij wil dit bereiken door woensdag een overeenkomst te tekenen met haar Indiase zusterorganisatie the Indian Universities (AIU).

Tekort wegwerken met overschot

Een belangrijke reden tot dit besluit is het tekort aan talentvolle studenten binnen een aantal Nederlandse wetenschapsgebieden. Gerenommeerde Indiase universiteiten zouden daarentegen te weinig plaatsen hebben. Het samenwerkingsverband tussen beide verenigingen zou hier kunnen bemiddelen. Er zullen diverse promotieplaatsen voor Indiase studenten in Nederland worden opgezet en Nederlandse universiteiten gaan richting India.

Uitwisseling

Zo opent de Universiteit Maastricht binnenkort een kantoor in Bangalore om talentvolle studenten en onderzoekers te werven. De Technische Universiteit Eindhoven heeft met de Manipal University in India een masterprogramma in Computer Science en Engineering opgezet. Hierbij volgen studenten het eerste jaar vakken op Manipal en studeren ze het tweede jaar in Eindhoven.

Investering

Een andere reden voor het aangaan van dit samenwerkingsverband is de groeiende Indiase economie. De grote investeringen ten gevolge van deze economische groei maken India een interessante connectie voor de Nederlandse Universiteiten. India telt in totaal 415 universiteiten, waarvan er 285 lid zijn van de AIU.

Bron: Elsevier.nl