Relschoppers Curaçao slechts kleine groep

Door Bregje Rooijendijk - 4 Juli 2008 14:05 - 669 vertoningen

In ruil voor het wegwerken van de 2,2 miljard euro tellende schuld die de eilandengroep heeft bij Nederland, wil Nederland meer invloed op het gebied van de financiën en justitie en rechtshandhaving. In reactie hierop overviel een groep radicale betogers op Curaçao eind vorige week een café waarvan bekend is dat de bezoekers voornamelijk bestaan uit Nederlandse studenten en stagiairs.

Rebellie

De staatkundige veranderingen binnen het Koninkrijk hebben op Curaçao geleid tot gewelddadige protesten tegen Nederland. Eind vorige week overviel een groep radicale betogers een café waarvan bekend is dat de bezoekers voornamelijk bestaan uit Nederlandse studenten en stagiaires. Ook op andere plaatsen vonden incidenten plaats. Auto's werden omver geduwd en er werd met stenen gegooid. Er viel één zwaargewonde.

Voor wat hoort wat

Het geweld volgde op een dag van onrustige betogingen tegen meer invloed van Nederland op de financiën van het eiland. Nederland eist dat in ruil voor het wegwerken van 2,2 miljard euro aan schulden die de Nederlandse Antillen heeft. Nederland krijgt ook meer te zeggen op het gebied van justitie en rechtshandhaving, zodat deugdelijk openbaar bestuur kan worden bevorderd en corruptie en vriendjespolitiek beter kunnen worden tegengegaan.

Situatie stagiairs

Volgens de Antilliaanse minister van justitie David Dick hoeven de Europese Nederlanders zich geen zorgen te maken over hun veiligheid. "Het gaat hier om een zeer kleine groep van militante betogers. Om aandacht te kunnen krijgen, maken ze gebruik van oneigenlijke middelen, o.a. racistische uitdrukkingen. Gezien het feit dat de groep steeds kleiner wordt en wij bereid zijn met harde hand op te treden, verwacht ik dat het binnenkort ophoudt."

Bron: Wereldomroep.nl