Prijs voor beste huisjesmelker

Door Bregje Rooijendijk - 12 Augustus 2008 18:36 - 785 vertoningen

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en Rood, de jongerenorganisatie van de SP, organiseren dit jaar voor de vierde keer op een rij een verkiezing waarbij de winnaar de dubieuze titel 'huisjesmelker van het jaar' krijgt.

Kom in actie

Vraagt je 'bemiddelaar' sleutelgeld en veel te veel aan inschrijfgeld of borg? En heeft 'ie je aan een piepklein studentenkamertje 'geholpen' waar je ook nog eens veel te veel voor moet betalen? Kortom, komt je bemiddelaar in aanmerking voor de titel 'Huisjesmelker van het jaar'? Dit jaar krijgen studenten voor de vierde keer op rij de kans om diens bemiddelaar op te geven voor de 'Huisjesmelker-van-het jaar-verkiezing'.

Harde aanpak

De verkiezing maakt deel uit van een langer lopende campagne tegen de woningnood en de gevolgen ervan. Volgens Jonathan Mijs, voormalig LSVb voorzitter, zorgen huisjesmelkers voor grote problemen in de studentenwereld: "De krappe woningmarkt maakt uitbuiting te makkelijk en aantrekkelijk." Ook Rood vindt dat er een oplossing moet komen: "Huisjesmelkers zijn gewoon fraudeurs, ze overtreden willens en wetens de regels en moeten hard worden gestraft."

Politiek moet ogen openen

Koppelbazen zouden misbruik maken van de heersende woningnood door honderden euro's op te strijken voor het bemiddelen tussen kamerzoekende en aanbieder. Het gaat dan bijvoorbeeld om contractkosten, inschrijfgeld en sleutelgeld. Met de 'Huisjesmelker-van-het-jaar-verkiezing' hopen de initiatiefnemers hopen te bereiken dat de politiek de ogen meer opent voor de vaak louche handelwijzen van deze zogenoemde koppelbazen.