Bètaopleidingen onberekenbaar

Door Bregje Rooijendijk - 13 Augustus 2008 17:38 - 888 vertoningen

Veel bètastudenten blijken onvoldoende zicht op de inhoud van de studie te hebben voordat zij beginnen en vallen daarom uit. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) wil dan ook dat hogescholen en universiteiten exitgesprekken gaan voeren met afvallers van een bètastudie.

Verkeerde indruk

Uit een gisteren gepubliceerd onderzoek van de LSVb blijkt dat het grootste gedeelte (71%) van de studenten die stoppen met een bètastudie dit doet omdat de opleiding niet voldeed aan de verwachtingen. Voor bijna de helft van deze studenten was dit tevens reden om te stoppen met de studie. Aan het onderzoek hebben 155 uitvallers meegedaan die eerder een bètastudie volgden.

Betere voorlichting

Volgens de LSVb tonen de resultaten nogmaals het belang van goede voorlichting en begeleiding aan. Voorzitter Lisa Westerveld: "Het moet van twee kanten komen. Studenten moeten zorgen dat zij goed weten waar ze aan beginnen en hun keuze niet alleen laten afhangen van één open dag. Instellingen moeten zorgen dat zij aankomende studenten een goed beeld geven van de studie."

Ook stagiairs teleurgesteld

Communicatiemanager en stagebegeleider Rogier Kind van Stageplaza.nl zegt: "Ook wij zien vaak teleurgestelde stagiairs uit de bètahoek. Het onderzoek van de LSVb onderstreept het belang van goede voorlichting en begeleiding."

Bron: LSVb.nl