Hangjeugd op stage bij politie

Door Bregje Rooijendijk - 13 Augustus 2008 19:09 - 1040 vertoningen

Hangjongeren in Utrecht hoeven dankzij een politiestage niet meer te 'hangen'. De Haarlemse CDA-gemeenteraadsfractie komt met een soortgelijk voorstel en ook Leeuwarden denkt erover om een dergelijk project te starten.

Voorbeeldfunctie

Het idee is ontstaan uit een tekort aan stageplaatsen. Hangjongeren in de Utrechtse probleemwijk Geuzenwijk klaagden dat ze geen stage of werkplek konden vinden. Rachid Habchi, een politieagent die zelf in Geuzenwijk is opgegroeid en er nog steeds woont, startte het project Werkervaringsplekken Marokkaanse Jongeren. Hij gaf jongeren hiermee de kans om werkervaring op te doen bij de politie.

Geen spoed, wel politie

Om in aanmerking te komen voor de stageplek moet je minimaal zestien jaar zijn. De stage duurt dan vijftien maanden en er wordt gemiddeld twaalf uur per week gewerkt. De stagiairs houden in de wijk een oogje in het zeil en spreken leeftijdsgenoten aan op hun gedrag. Verder komen de jongeren en de politie samen om te discussiëren over de wijk.

Succesverhaal

Sinds het project in Utrecht anderhalf jaar geleden van start is gegaan, is de criminaliteit in de wijk duidelijk afgenomen. Dit succes heeft de Utrechtse gemeenteraad ertoe doen besluiten het project te verlengen voor nog onbepaalde tijd. Inmiddels hebben ook Haarlem en Leeuwarden plannen om in probleemwijken soortgelijke projecten te starten. Waar het project in Utrecht zich vooral op Marokkaanse jongeren richt, wil Haarlem het stageproject in een breder kader plaatsen.