Stagiairs die lenen willen betere voorlichting

Door Rogier Kind - 15 Augustus 2008 11:14 - 1140 vertoningen

Stagiairs lenen steeds meer. Tijdens de stageperiode zetten studenten hun lening steeds vaker op maximaal. Studenten moeten meer informatie krijgen als ze een lening aangaan. Een financiële bijsluiter kan hierbij uitkomst bieden, vindt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).

Stagiairs lenen steeds meer

De studieschuld van studenten is afgelopen vier jaar verdubbeld. De gemiddelde studieschuld bedraagt nu 12.000 euro per student. Vorig jaar kregen 75.000 ex-studenten te maken met een deurwaarder. Twee jaar geleden waren dat er 60.000. Volgens het CBS is de totale studieschuld opgelopen tot ruim 11 miljard euro.

Bijsluiter voor studenten

Studenten van het ISO en de Landelijke Studentenvakbond LSVb overleggen deze maand met de Informatie Beheer Groep (IB-Groep) over de bijsluiter. Volgens het ISO is het aangaan van een lening voor studenten erg gemakkelijk, waardoor deze stap te snel wordt gezet.

Dat heeft ook te maken met het relatief lage rentepercentage dat de IB-Groep rekent. Daarbij zijn de normbedragen die voor studiebeurzen worden gehanteerd, achterhaald. Zo wordt ongeveer 165 euro gereserveerd voor de huur van een kamer, terwijl de kamerhuur gemiddeld meer dan 250 euro bedraagt.