Tekort aan hbo-bètastagiair structureel

Door Bregje Rooijendijk - 22 Augustus 2008 14:18 - 813 vertoningen

Stageplaza.nl merkt aan de grote vraag naar technisch onderlegde stagiairs dat het aantal bètastudenten terugloopt. Het Platform Bèta Techniek had met een stimuleringsprogramma voor ogen dat er over twee jaar 15 procent meer bètastudenten afstuderen dan in peiljaar 2000. Op de universiteiten is de aanpak geslaagd, op de hogescholen jammerlijk mislukt.

Geldkraan dicht

In 2000 begonnen 15.706 hbo-studenten aan een bèta-opleiding. Zeven jaar later waren het er nog maar 14.915. Platform-voorzitter Arie Kraaijeveld noemt de toestand op de hogescholen zorgelijk en vindt dat ze niet actief genoeg zijn. "Laat ik het zo zeggen: de hogescholen moeten nog een afgrijselijke eindsprint trekken om de doelen voor 2010 te halen." Consequentie hiervan kan zijn dat een flink deel van de hogescholen geen stuiver meer krijgt van het Platform. De campagne heeft sinds 2004 al 12 miljoen euro gekost.

Meer universitaire bèta's

Niet alle hogescholen presteren ondermaats. De Hogeschool van Amsterdam (HvA) en de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) hebben het volgens Kraaijeveld prima gedaan. Het tegenovergestelde kan gezegd worden van Fontys, nota bene de vestigingen in de techniekstad Eindhoven, en InHolland, gevestigd in veel steden in de Randstad. In dezelfde periode gaat het met de bèta's op de universiteiten juist voortvarend. Bij de zogenaamde 'harde' bèta's is 27 procent groei geconstateerd, 'zachte' bèta-opleidingen die 'half-exact' zijn, laten een groei zien van 70%.

Duur betaald

Eén van de oorzaken voor het grote verschil tussen hbo- en wo-instellingen is van financiële aard. Kraaijeveld is van mening dat zelfs de extra middelen die de hogescholen krijgen niet toereikend zijn voor de dure bèta-opleidingen. Op universitair niveau is het heel gewoon dat dure opleidingen met veel laboratoria worden gesubsidieerd. De financiering voor bètastudenten moet volgens Kraaijeveld rianter, desnoods ten koste van het potje voor 'goedkopere' studenten.

Bron: Volkskrant.nl