Stagevergoeding: bijzaak of noodzaak?

Door Bregje Rooijendijk - 25 Augustus 2008 12:41 - 611 vertoningen

Een stage moet op de eerste plaats leerzaam zijn, maar een financiële vergoeding is natuurlijk altijd welkom. In veel gevallen krijgen stagiairs dan ook een stagevergoeding. De hoogte van de stagevergoeding varieert en is afhankelijk van verschillende factoren.

Vergoeding verschilt

Uit het Nationaal Stage Onderzoek Studenten 2008 bleek dat de gemiddelde stagevergoeding op 270 euro per maand ligt. Een recente blik op de database van Stageplaza.nl leert dat er tegenwoordig meer geld wordt besteedt aan stagiairs. De hoogte van de vergoeding verschilt behoorlijk, afhankelijk van onder meer het studieniveau, de studierichting en eventueel opgedane werkervaring.

Bijdrage

De hoogte van de stagevergoeding is ook afhankelijk van de duur van de stage. Naarmate de duur toeneemt, neemt ook de toegevoegde waarde van de stagiair toe. Ook de inhoud van de stage is van belang voor de hoogte van de vergoeding. Voor baanbrekend onderzoek mag bijvoorbeeld een hogere vergoeding verwacht worden dan voor een beroepsoriënterende stage.

1 op 5 stages onbetaald

Naast bovengenoemde factoren, wordt de hoogte van de stagevergoeding ook bepaald door de gewoonten binnen het betreffende bedrijf. Het ene stagebedrijf betaalt nou eenmaal meer dan het andere of op een andere manier. Voor bijna één op de vijf stages (19%) wordt zelfs niks betaald, zo bleek uit het Nationaal Stage Onderzoek Studenten 2008.