Stagiair / Stagiaire - iemand die stage loopt

Rogier Kind - 8 Augustus 2008 12:24 - 2711 vertoningen

Iemand die stage loopt noemen we stagiair of stagiaire. Volgens Wikipedia is een stagiair(e) de benaming die in Nederland gebruikt wordt voor een werknemer die als onderdeel van een opleiding ervaring komt opdoen op de werkvloer. Maar waar komt het woord stagiaire vandaan?

Stagiaire komt uit Frankrijk

Het woord stagiaire komt oorspronkelijk uit Frankrijk. In de Franse taal bestaat alleen het woord stagiaire met een -e. Stagiaire is dan zowel mannelijk als vrouwelijk. Letterlijk vertaald uit de Franse taal betekent stagiaire leerjongen of kwekeling. Het woord is ontstaan in de Middeleeuwen. Leerjongens konden tijdens een proeftijd bij bijvoorbeeld een smid of een looier laten zien hoe goed ze waren in het beroep.

Stagiaire is afgeleid uit het Latijn

Zoals de meeste woorden stamt ook het Franse stagiaire uit de Latijnse taal. Het is afgeleid van het werkwoord 'stare' en het woord 'statica', dat 'ergens zijn' betekent. Een stagiaire is gedurende zijn stage ergens aanwezig om daar een vak uit te oefenen.

Stagiaire bij Koning Salomon

De allereerste stagiaire ter wereld liep stage bij Koning Salomon in de 12e eeuw. Althans dat blijkt uit het hoofdstuk Rois (Koningen) in de Bijbel. Gedurende een proefperiode moest de stagiaire zich bewijzen geschikt te zijn voor het dienen van de koning. Na de proeftijd besloot de koning of de stagiaire waardig genoeg was om te mogen blijven.

Feeds

RSS feed
Atom feed

Redactie

Onze redactie stelt je dagelijks op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van studeren en stage lopen. Heb jij interessant nieuws? Onze contactgegevens zijn:

Telefoon
088 555 4000
E-mail
redactie@stageplaza.nl

Volg ons