Slecht imago dwingt MBO tot koersverandering

Door Bregje Rooijendijk - 1 September 2008 15:36 - 1061 vertoningen

Een aantal grote regionale opleidingscentra (ROC) wil het roer omgooien. In plaats van de huidige vier niveaus, komen er drie herkenbare afdelingen met ieder een eigen naam. Alleen de opleiding voor doorstroming naar het hbo heet in dit nieuwe model nog mbo.

EĆ©n schaap over de dam

Het nieuwe model heeft tot doel het slechte imago van het mbo te verbeteren. Het mbo wordt vaak geassocieerd met een laag niveau en lastige jongeren. Het Koning Willem I College in 's-Hertogenbosch is als eerste met het nieuwe model begonnen. Vorige week werd tijdens een vergadering van mbo-bestuurders duidelijk dat een tiental andere ROC's overweegt binnen afzienbare tijd over te stappen op het nieuwe model.

Nieuwe niveau-indeling

Het nieuwe model moet het mbo haar degelijkheid weer teruggeven. De vier niveaus waaruit het mbo bestaat, worden vervangen door drie afdelingen met ieder een eigen naam. Coen Free, bestuursvoorzitter van het Koning Willem I College in 's-Hertogenbosch: "Zoals een brede scholengemeenschap aparte afdelingen heeft voor vmbo, havo en vwo, zo richten wij onze opleidingen nu ook in."

Minder bpv

De drie nieuwe afdelingen van het ROC zijn: de primaire beroepsopleiding (pbo), de middelbare vakopleiding (mvo) en het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Binnen laatstgenoemde afdeling bestaat de mogelijkheid door te stromen naar het hbo. Waar het mbo voorheen in het teken stond van beroepspraktijkvorming (bpv), zal nu nog maar hooguit 20% van de studieduur bestaan uit het lopen van stage.

Bron: Trouw.nl