Stagiaire doet aanklacht wegens ongewenste intimiteiten

Door Laura Geenen - 16 September 2008 15:15 - 963 vertoningen

Vorige week donderdag (11 september) is een 40-jarige ondernemer uit Dordrecht veroordeeld wegens ongewenste intimiteiten. Hij zou een 19-jarige stagiaire meerdere malen ongewenst hebben aangeraakt. Zo zou hij aan haar billen en borsten hebben gezeten en haar meerdere malen onnodig en ongewenst hebben omarmd.

Rechter geeft stagiaire gelijk

De rechtbank heeft de man veroordeeld tot 40 uur werkstraf en 2 weken voorwaardelijke celstraf. Ook is de bedrijfscultuur door de rechtbank afgekeurd. Volgens de man zijn de aanrakingen iets wat nu eenmaal onder collega's gebeurt. Volgens de rechtbank is het niet normaal dat er zo'n amicale sfeer binnen het bedrijf hangt. Ook een andere medewerkster verklaarde dat zij niet zou moeten bukken om een dossier te pakken, omdat zij dan een klap op haar billen zou kunnen verwachten.

Ongewenste intimiteiten tijdens stage

Dit is ongetwijfeld niet het enige geval van ongewenste intimiteiten tijdens een stage. EĆ©n op de tien medewerkers in een bedrijf krijgt te maken met ongewenste intimiteiten. Hieronder vallen dus ook stagiaires. Ongewenste intimiteiten hoeven niet altijd te maken te hebben met aanrakingen, het kan soms ook gaan om vervelende opmerkingen waardoor je een onprettig gevoel krijgt. Het stagebedrijf is verplicht om je te beschermen tegen dit soort intimiteiten.

Als je een klacht hebt over een collega, is het handig om dit te melden bij een leidinggevende van het stagebedrijf. Deze zal je waarschijnlijk doorsturen naar de vertrouwenspersoon van het bedrijf. Samen met de vertrouwenspersoon kun je kijken naar een oplossing of andere maatregelen. Ook is het verstandig om contact op te nemen met school, zodat zij ook van de situatie op de hoogte zijn. Mocht je het niet met je stagebegeleider willen bespreken, praat dan met de vertrouwenspersoon van school.

Tips voor stagiaires

  • Geef de dader duidelijk te verstaan dat hij moet stoppen.
  • Schrijf op wat er gebeurt om later verwarring te voorkomen.
  • Ga na of anderen ook last van de dader hebben (gehad). Je kunt dan eventueel samen actie ondernemen.
  • Spreek met je stagebegeleider en/of vertrouwenspersoon over het probleem en bedenk samen een oplossing.