Stagebemiddelaars pakken gemeenschappelijk stageproblemen aan

Door Laura Geenen - 25 September 2008 11:08 - 1264 vertoningen

De onlangs opgerichte Branchevereniging Erkende Stagebemiddelaars (BES) zal op 30 september 2008 haar bestuur uitbreiden met Wereldstage, TEAMstages en Monash. Een belangrijke stap voor de onlangs opgerichte vereniging.

Het initiatief

Het initiatief is ontstaan tijdens gesprekken met het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Het ISO schreef in een notitie aan de Tweede Kamer over de noodzaak om de verantwoordelijkheden van verschillende actoren op het gebied van (internationale) stagebemiddeling in kaart te brengen. Zij deed hierbij onder meer de aanbeveling om een stagebranchevereniging op te richten. Hierdoor wordt helder wie is aangesloten en dus kwalitatieve stages levert. In deze aanbeveling vonden de Internetvakbond en Stageplaza.nl aanleiding tot de oprichting van BES.

Start Branche Vereniging Erkende Stagebemiddelaars

Sinds 6 juni is de Branchevereniging Erkende Stagebemiddelaars (BES) een feit. BES fungeert als beroepsvereniging 'in de ruimste zin van het woord' voor organisaties werkzaam op het gebied van (internationale) stagebemiddeling.

Aanspreekpunt bij stageproblemen

De branchevereniging stelt zich op als aanspreekpunt voor de overheid, semi-overheid, het onderwijs, de studenten en het bedrijfsleven. Zij zal de belangen van haar leden behartigen door kennis en informatie te vergaren en verspreiden, klachten op te vangen en een groter aanbod van stageplaatsen te creëren.

De nieuwe bestuursleden

De branchevereniging heeft onlangs nieuwe bestuursleden aangetrokken. De nieuwe leden zijn: Peter Douwes, Rutger Bruin en Ralco Monasch. Peter Douwes is directeur van de Stichting Innovatieve Stages Amsterdam en eindverantwoordelijke voor het innovatieproject TEAMstages. TEAMstages is een stagebureau, opgericht door Joop & Janine van den Ende en het ROC van Amsterdam.

Rutger Bruin is mede-oprichter van Wereldstage. Wereldstage biedt studenten een netwerk van internationale bestemmingen, persoonlijke dienstverlening en lokale ondersteuning tijdens de stage. Ralco Monasch is directeur van Alumno Astralis. Alumno Astralis is een van origine Spaans bedrijf dat zowel voor nationale als internationale uitwisselingsstudenten bemiddelt.

Geschillencommissie

Stagebemiddelingsbureaus die aangesloten zijn bij BES, zijn tevens aangesloten bij de onafhankelijke geschillencommissie van de stichting SCS (Stichting Certificering Stagebemiddelaars). Hiermee geven de aangesloten stagebemiddelaars aan dat ze de kwaliteit van dienstverlening hoog in het vaandel hebben staan.

Toekomst van BES

Ondanks dat BES een jonge vereniging is, is er toch veel animo voor. BES is nu al benaderd door diverse partijen uit de markt die in de nabije toekomst willen samenwerken met de branchevereniging. Met de uitbreiding van het bestuur wil BES op een actieve manier nieuwe stagebemiddelaars als leden gaan werven. Daarnaast wil BES alle onderwijsinstelling tijdens de WilWeg weken (dit zijn voorlichtingsdagen voor alle studenten van de Radboud Universiteit die meer willen weten over de mogelijkheden van studeren in het buitenland) in gaan lichten over stages.