Nederland telt steeds meer studenten

Door Bregje Rooijendijk - 3 September 2008 13:14 - 2155 vertoningen

In het afgelopen studiejaar zijn bijna 117.000 studenten begonnen aan een opleiding in het hoger onderwijs. Dat is een stijging van 17% vergeleken met vijf jaar daarvoor. Vooral het aantal studenten dat kiest voor een opleiding rechten is in de afgelopen jaren toegenomen.

11.400 nieuwe managers

Het aantal rechtenstudenten steeg de afgelopen jaren met 74% tot 5430 studenten aan het begin van vorig studiejaar. De marketing- en publicrelationsopleidingen stegen eveneens flink in populariteit, de inschrijvingen voor deze studies zijn in vijf jaar tijd met 67% gestegen. Ook pedagogische studies, onderwijskunde, vervoerswetenschappen, boekhouding en fiscaal recht kregen in vijf jaar tijd ruim 50% meer studenten. Studies op het gebied van management en personeelsadministratie waren in het vorige studiejaar in absolute getallen het populairst; ruim 11.400 studenten kozen voor deze richting.

Meer studenten = meer stagiairs

Minder populair zijn lerarenopleidingen voor het beroepsonderwijs. Het aantal eerstejaars voor vakleraren technisch onderwijs is zelfs gehalveerd. De inschrijvingen voor de studie elektrotechniek en de lerarenopleiding beroepsonderwijs zijn het sterkst gedaald, beiden kregen bijna een kwart minder inschrijvingen. Rogier Kind, communicatiemanager Stageplaza.nl: "Niet alleen voor de instandhouding van onze kenniseconomie is de toename van het totaal aantal studenten een gunstige ontwikkeling. Op het gebied van stages merken we dat er binnen verschillende branches een tekort is. Een toename van het aantal studenten, betekent ook een betere invulling van de stagevacatures."

Bron: NOS.nl