Stagiair baalt van rommelig stagebeleid

Door Laura Geenen - 3 September 2008 19:10 - 1074 vertoningen

Begin september zijn veel studenten begonnen aan hun stage. Helaas blijkt de start vaak moeizaam te verlopen door toedoen van de onderwijsinstellingen. Naast het feit dat de begeleiding te wensen overlaat, is er ook veel onduidelijkheid over de inhoud van de stage.

Geen stagebegeleider

Uit het Nationaal Studenten Stage Onderzoek 2008 van Stageplaza.nl is gebleken dat 80% van de studenten zeer ontevreden is over de begeleiding vanuit school. De problemen beginnen dan ook al voor aanvang van de stages. Iedere student krijgt een stagebegeleider toegewezen die de stagiair gedurende de stage helpt en beoordeelt. Helaas zijn er nu studenten die nog geen stagebegeleider toegewezen hebben gekregen.

Stagiair begonnen zonder goedkeuring

Volgens Tamara Vlootman, communicatiestudente aan de Hogeschool Rotterdam, is het schandalig. "Ik zou in augustus bericht krijgen van school over wie mijn begeleider zou worden. Ik heb tot op de dag van vandaag nog geen idee wie mij de komende tijd gaat begeleiden. Daarnaast zou ik een bevestiging ontvangen van de goedkeuring van mijn stage, ook deze heb ik nog niet ontvangen." Ondertussen is Tamara twee weken aan de gang.

Gevolgen voorbereiding stagiair

Ook de voorbereiding is zeer beperkt en onduidelijk. Vaak wordt er alleen verwezen naar het internet, waar alle informatie zou moeten staan. Tamara: "wij moeten alles uit een reader op het internet halen. Er is zelfs geen bijeenkomst geweest ter voorbereiding op de stage." Het gevolg van deze slechte voorbereiding is dat studenten met een ongeschikte stage beginnen of helemaal geen stage kunnen vinden. Uit het Nationaal Studenten Stage Onderzoek 2008 blijkt dan ook dat slechts 27% via school een stage vindt. De meeste studenten vinden een stage via het internet.